zanokticaIako daleko od toga da su bolest zanoktice predstavljaju konstantan izvor frustracija i neugodnosti pogotovo za ženski pol ali i muški. Zanoktica je upala pri korjenu nokta i nastaje zato što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta. Kao rezultat toga kožica se rasteže i puca te se stvara suva i mrtva koža pri korjenu nokta koja predstavlja zanoktice. Često se na sve to nakaleme i upalni procesi koji su neprijatni i bolni, pogotovo ako ruke izložite nekoj supstanci koja nije pH neutralna, a što je praktično neizbježno pri radu u kuhinji i spremanju namjernica.

Riješiti se u potpunosti zanoktica je zaista težak poduhvat ali se one odrđenim mjerama mogu svesti na minimum.

  1. Ne grickajte nokte. Pored toga što ovo nije ni lijepo a ni zdravo iz niza drugih razloga, ovo je i jedan od glavnih provocirajućih faktora za pojavu zanoktica.
  2. Trudite se da što manje kvasite ruke. Pretjerano zadržavanje ruku u vodi dovodi do omekšavanja kože te ona lakše puca i nastaju zanoktice.
  3. Odstranite mrtvu kožu sa korjena nokta makazicama iz vašeg ličnog pribora za higijenu (nikako nemojte dijeliti pribor za higijenu).
  4. Kod upaljenih zanoktica takođe mrtvu kožicu odstranite makazicama i nakon toga nanesite alkohol i protektivnu kremu da se smiri upala.
  5. Prije spavanja ukoliko imate izraženih problema sa zanokticama stavite neku od krema za nokte (danas ih ima u svakoj apoteci i bilo koja valja) ili recimo Bekutan, a po nekima i obično maslinovo ulje daje rezultate. Kažem prije spavanja jer većina ljudi radi sa rukama a nakon stavljanja je potrebno mirovanje da koža upije sredstvo. Za osobe koje imaju mogućnost da drže ruke van upotrebe dovoljno dugo bilo koje drugo doba dana je takođe uredu.
  6. Ukoliko se pored bola i peckanja javi i svrab oko krijena nokta poželjno je da se javite dermatologu jer se vjerovatno radi o infekciji, bilo bakteriskoj ili gljivičnoj te je neophodna upotreba odgovarajuće kreme.
  7. Praktikujte balansiranu ishranu. Ona ne samo da će blagotvorno djelovati na zanoktice nego na kožu i kosu generalno, a da ne pričam o drugim organima. Neka hrana bude bogata omega-3 masnim kiselinama, gvožđem, proteinima, kalcijumom i cinkom. Ukoliko vas zanima kako izgleda piramida balansirane ishrane imate slike na našoj facebook stranici.
  8. I na kraju savjet za osobe ženskog pola. Ne koristite razne lakove za nokte i držite se jednog provjerenog proizvođača, a neka vam aceton bude uljani. Ovo valja ne samo zbog prevencije zanoktica nego i nekih drugih ozbiljnijih problema.

Ovo su neke generalne smjernice koje bi trebalo da pomognu da, ako ne u potpunosti suzbijete zanoktice, ono bar da ih stavite u granice tolerancije.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina