Kalcijum je najzastupljeniji mineral u tijelu.  Više od 99% kalcijuma iz tijela se nalazi u kostima i zubima. U kostima ostvaruje dvostruku funkciju: metaboličku, zato što su kosti dinamično tkivo koje se neprestano izgrađuje i razgrađuje, i mehaničku, jer daje kostima čvrstinu.  Osim što izgrađuje kosti i zube, kalcijum ima i mnoge druge, jednako važne uloge za normalno funkcionisanje organizma a neke od njih su: omogućava kontrakciju poprečnoprugastih mišića, omogućava normalan nervni prenos signala, reguliše srčani ritam, učestvuje u putevima zgrušavanja krvi. Redovnom i izbalansiranom ishranom je moguće zadovoljiti dnevne potrebe organizma za kalcijumom.

Namirnice posebno bogate kalcijumom su: mlijeko i mliječni proizvodi (izbjegavajte one sa visokim procentom mliječne masti), zeleno povrće (špinat, brokula, kupus, kelj), riba (sardine, tunjevina, losos), orašasto voće, sjemenke, žitarice itd.

Preporučeni dnevni unos kalcijuma za odrsle osobe je oko 500mg a za djecu oko 1000mg. Povećane potrebe za kalcijumom se javljaju tokom trudnoće i dojenja, te kod žena iznad 45. godine života. Kod žena iznad 45. godine kalcijum može pomoći u prevenciji osteoporoze (bolest koju karakterišu krhke i porozne kosti, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca). Često se dešava da osobe ni ne znaju da imaju osteoporozu dok ne dođe do preloma neke kosti. Upravo zbog toga prevencija predstavlja najbolji vid liječenja, u ovom slučaju.

Za optimalnu apsorpciju kalcijuma u tankom crijevu, neophodan je Vitamin D. To je razlog zašto se dešava da i pored normalnog unosa kalcijuma, ukoliko postoji deficit Vitamina D dolazi do rahitisa (kod djece) i osteomalacije (kod odraslih). Razlog tome je pojačana mobilizacija kalcijuma iz kostiju zbog nedovoljne apsorpcije. Do ovih oboljenja može doći usljed striktno vegetarijanskog načina ishrane, kada se ne konzumira mlijeko niti mliječni proizvodi.

Pravilnom i izbalansiranom ishranom, bogatom kalcijumom i Vitaminom D, kao i umjerenim i pravilnim izlaganjem suncu (prije 10h i nakon 17h, u ljetnim mjesecima) može da se obezbjedi prevencija navedenih oboljenja. Međutim, ubrzan i stresan način života nam često ne dozvoljava da se posvetimo ishrani i zdravom načinu života, koliko je potrebno.

U slučaju povećanih potreba za kalcijumom (trudnice, dojilje, žene iznad 45. godine života) i načina života koji vam ne dozvoljava da ih ostvarite kroz ishranu, možete da se posavjetujete sa vašim ljekarom kako bi vam preporučio određeni vid suplementacije ovim mineralom.

Biljana Trivić

Kategorije: Medicina