Mnogo puta ste čuli za postojanje kamena u bubregu, ali u stvari to zaista čudno zvuči zar ne ?  Otkud kamenje u bubregu, kako se stvara i kako se može liječiti?

Kamen u bubregu zaista predstavlja formiranje jednog ili više kamenčića u unutrašnjosti bubrega. Oni mogu biti različitog sastava, oblika, veličina.

Symptoms-of-Kidney-StonesZašto nastaje?

Kamenje nastaje onda kada se u našoj mokraći nalazi veća količina kalcijumovi soli , fosfatnih soli ili soli mokraćne kiseline nego što bi trebalo da bude. Te povećane količine soli se ne mogu izlučiti sa mokraćom nego se talože u bubrezima i vremenom formiraju kamenje. A razlozi zašto se u mokraći nalazi veća količina soli su brojni : Neadekvatna ishrana (naročito ishrana bogata proteinima i šećerima), nedovoljan unos tečnosti, ponavljane infekcije u bubrezima , genetski preduslovi…

Simptomi

Ukoliko se kamen u bubregu ne pomijera onda ne izaziva nikakve simptome. Medjutim svako pomijeranje može izazvati neke od simptoma:

  • Izuzetno jak bol u donjem dijelu leđa koji se širi prema stomaku ili genitalijama
  • Mučninu i povraćanje
  • Ušestalo i bolno mokrenje
  • Promjenu boje i mirisa mokraće (ružičasta, crvena ili smeđa mokraća)

Liječenje

Manji kamenčići do 0,5 cm veličine mogu izaći spontano ili ih možete izbaciti  unošenjem veće količine tečnosti u toku dana.

Kamenje koje je veće ne može proći kroz mokraćne puteve te se mora tretirati nekom od navedenih tehnika:

  • Ekstrakorporalna litotripsija – djelovanje usmjerenim snopom ultrazvučnih talasa na kamen i razbijanje u sitne kamenčiće koji se potom izbace mokraćom.
  • Perkutana nefrolitotomija – hirurška metoda  kojom se kroz mali rez na leđima instrumentima ulazi u bubreg i uklanja kamen.
  • Klasično hirurško liječenje može biti potrebno kod takozvanog  koraliformnog kamenja koje je jako veliko i ne može se ukloniti navedenim tehnikama.

 Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina