Nema osobe na svijetu koja nije doživjela curenje iz nosa, koje se još stručno naziva i rinoreja. Većina ljudi ovaj simptom povezuje sa prehladom, ali to nije najćešći uzrok ove pojave, mada jest vrlo čest uzrok. U nastavku teksta navešćemo 5 najčešćih uzroka curenja iz nosa i reći nešto o njima.

Hladnoća: Ovo je najčešći uzrok rinoreje. Svakome je poznata pojava da osijeti curenje iz nosa nakon što iz hladnog okruženja tokom zimskih mjeseci pređe u toplu prostoriju. Ovo nije znak bolesti nego je prirodna reakcija naše sluznice nosa koja tokom zimskih mjeseci kada je vazduh naročito suv i hladan pojačano proizvodi sluz sa ciljem da ugreje i ovalži zrak koji udišemo.

Infekcija: Ovo je u narodu najpoznatiji uzrok curenja iz nosa, i rinoreja se najčešće dovodi u vezu sa infekciom gornjih disajnih puteva ili ti prehladom. Virusne infekcije su te koje su pretežno odgovorne za rinoreju, dok infekcije uzrokovane bakterijama daleko ređe izazivaju ovu pojavu. Posebna pažnja se treba obratiti ako rinoreja traje duži vremenski period (duže do mjesec dana) jer je ovo jedan od znakova hronične upale sinusa. Ovome su posebno izložene osobe koje imaju devijaciju septuma i takozvane nazalne polipe (više o ovim oboljenjima u nekom od narednih tekstova).

Alergije: Takođe vrlo čest uzrok rinoreje. U ovome slučaju curenje iz nosa najčešće ima sezonski karakter (cvjetanje biljaka), i uslovljeno je izloženošću alergenu (polen, prašina, isparljive hemikalije itd.).

Povreda glave: Ovo je relativno rijedak uzrok curenju iz nosa ali je definitivno najopasniji po život i zdravlje čovjeka. Nastaje zbog loma baze lobanje te se kroz pukotinu izlijeva cerebrospinalna tečnost (tečnost u kojoj „pluta“ mozak) kroz nosnu duplju u svanjsku sredinu. Poseban rizik predstavlja mogućnost prodora mikroorganizama kroz istu pukotinu koji mogu dovesti do infekcije unutarlobanjskih struktura.

Ostali uzroci: Među ostale česte uzroke spadaju obilno suzenje, zloupotreba kokaina i njegovo ušmrkivanje, proces odvikavanja od narkotika (metadonska terapija) itd.

U većini slučajeva tretman za rinoreju nije neophodan i ona prolazi sama. U ostalim slučajevima liječi se osnovni uzrok koji je doveo do curenja iz nosa.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina