Mnogi ljudi nisu svjesni, ali izgled naših noktiju je jedan od osnovnih pokazatelja našeg trenutnog zdravstvenog stanja, a dobar dio medicinskih dijagnoza se postavlja, u dobroj mjeri, na osnovu izgleda noktiju. U ovom članku ćemo proći kroz neke najčešće poremećaje u izgledu i boji nokta i povezati ih sa odgovarajućim bolestima.

Rupičasta udubljenja (kao ubodi igle) na površini noktiju: Ova pojava na vašim noktima upućuje na ranu fazu psorijaze. Takođe se, u manjoj mjeri, dovodi u vezu i sa oboljenjima vezivnog tkiva tipa Riterovog sindroma, Alopecije areate i drugih bolesti vezivnog tkiva koje mogu dovesti do ćelavosti.

Izrazito blijedi nokti: Ovo meže biti znak nekih veoma ozbiljnih oboljenja tipa: anemije, srčane isuficijencije, bolesti jetre i nepravilne ishrane.

Batičasti nokti i prsti: Ova promjena je znak da u vašoj krvi nema dovoljno kiseonika i dovodi se u vezu sa bolestima pluća i srca.

Bijeli nokti sa ružičastom linijom koja prati vrh nokta gdje se on odvaja od kože i tamnim obodom kože oko nokta (Terijevi nokti): Ovakav izgled nokta se isključivo dovodi sa problemima sa jetrom tipa hepatitisa itd.

Nokti koji izgledaju kao kašika (koilonihija): Ovi nokti imaju udubljenje u sredini u koje može stati kap vode. Oni su pokazatelj poremećaja metabolizma gvožđa i dovode se u vezu sa anemiom, hemosiderozom,  ali i srčanim bolestima i hipotireozom.

Žuti nokti: Žuti nokti su najčešće znak gljivične infekcije. U rijetkim slučajevima žuti nokti upućuju na ozboljno oboljenje štitne žlijezde, bolesti pluća, dijabetes i psorijazu.

Beauove linije koje odgovaraju poprečnom udubljenju nokta: Ovaj znak na noktima upućuje na nekontrolisani dijabetes, bolest perifernih krvnih sudova, bolesti koje prati visoka temperatura i groznica (šarlah, zauške, upala pluća itd.). Takođe mogu da upute na nedostatak cinka u organizmu.

Plavkasti nokti: Ovakav izgled noktiju se najčešće dovodi u vezu sa bolestima koje dovode do smanjene koncentracije kiseonika u krvi, u prvom redu emfizema, zatim drugih plućnih bolesti, a na kraju i nekih srčanih bolesti.

Nokti se olabave i mogu se odvojiti od prsta, pri čemu odvojeni dio dobija prljavu boju sa bjelom, žutom ili zelenom nijansom: Ovo stanje se najčešće dovodi u vezu sa povredom i infekciom. Zatim može nastati kao reakcija na lak za nokte. U krajnjem slučaju dovodi se u vezu sa bolestima štitne žlijezde i psorijazom

Suvi ispucali nokti: Ovo stanje takože se dovodi u vezu sa poremećajem štitne žlijezde.

Koža oko nokta crvena i natečena: Ova pojava je najčešće znak infekcije i često je udružena sa zanokticama. Međutim u rijetkim slučajevima može biti znak veoma ozbiljne bolesti tipa lupusa.

Crne linije ispod nokta: Ovo je vrlo ozbiljan znak i trebalo bi ga ispitati što prije moguće jer nekada može da bude znak melanoma.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina