Ljeto je doba kada se boravi na otvorenim površinama. Bilo da se radi o rekreativnom odlasku na zelene površine, ili poslu, rijetko ko provede ljeto a da pritom bar jednom ne boravi na travi ili u šumi. Upravo se pri boravku na ovim površinama  izlažemo opasnosti od ujeda krpelja.

Osnovne  o krpelju

Krpelj je životinja iz grupe zglavkara, koja se hrani krvlju. Krpelj najčešće boravi na visokoj travi pri čemu čeka prolazak životinje ili čovjeka, na koju se nakon indentifikacije mirisom, prednjim nožicama pričvrsti i usadi u koži, te počinje da se hrani krvlju domaćina.

Krpelji su rašireni svuda po svijetu ali preferiraju toplu i vlažnu klimu,  jer im je vlaga neophodna za rast i razvoj. Kao što smo već napomenuli stanište krpelja su šume, grmlje i visoka trava.

Koje bolesti prenosi krpelj

 Medicinski značaj krpelja je u tome što je ova životinja vektor (prenosnik), mnogobrojnih bolesti, koje su opasne po ljudski život. Među njima najznačajnije su Lajamska bolest ili Lajamska borelioza, Q groznica, tularemija i meningoencefalitis, kao i mnoge druge koje su daleko ređe.

Kako  da odstranite krpelja

Postoje mnogobrojni članci i savjeti na ovu temu, često sa vrlo suprotnim stavovima, što izaziva dosta konfuzije kod onih koji pokušavaju da se informišu o ovom problemu. U ovom članku će biti izneseni najnoviji i provjereni stavovi i savjeti za bezbjedno odstranjivanje krpelja.

Pri ujedu krpelja za bezbjedno odstranjivanje neophodna je pinceta. Pincetom se uhvati glava krpelja, dakle dio krpelja koji je najbliže koži. Nikako ne hvatati tijelo krpelja, to jest meki dio krpelja ispunjen krvlju, jer to može dovesti do ispuštanja toksina u tijelo i prenosa bolesti, što pokušavamo da izbjegnemo po svaku cijenu. Takođe nemojte mazati krpelja alkoholom niti bilo čim drugim, dirati, paliti i slično jer se može isprovocirati krpelj da ispusti toksine. Jednom kada ste uhvatili krpelja pincetom za glavu, što bliže vašoj koži, izvadite ga tako što ćete vući na gore, dakle od kože, na sličan način kao kad čupate dlaku. Nikako ne vući u stranu, niti pokušati vaditi krpelja uvrtanjem (kao što je ranije bio savjet), jer se može otkinuti glava krpelja što pokušavamo da izbjegnemo. Jednom kada je krpelj izvađen, mjesto ujeda premazati alkoholom (ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom), a zatim dobro isprati.

U slučaju da ostane glava krpelja u tijelu, odmah se javite doktoru da se ona odstrani i da vam se propišu antibiotici, inače ozbiljno ugrožavate svoje zdravlje.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina