Upala sinusa je oboljenje od koga pati sve veći broj  ljudi. Samo u SAD-u se na godišnjem nivou zabelježi 24 miliona slučajeva. Iako je ovo oboljenje u stalnom porastu, mnogi ljudi nisu ni svijesni o čemu se tu zapravo radi te simptome upale sinusa (sinusitisa) pripisuju prehladi.

Upala sinusa ili stručno sinusitis je, kao što i samo ime kaže, upala sinusa, a prema dužini trajanja simptoma dijeli se u dva osnovna oblika, akutni sinusitis i hronični sinusitis. Ova dva oblika bolesti u mnogome i diktiraju izbor liječenja bolesti, kao i samu prognozu bolesti.

Akutnim sinusitisom se naziva svaki sinusitis koji traje manje od 4 sedmice, dok svaki sinusitis koji traje duže od 12 sedmica se naziva hroničnim sinusitisom. Prelazna forma između ova dva oblika tj. sinusitis koji traje kraće od 12 sedmica, a duže od 4 se naziva subakutnim sinusitisom.

Pored dužine trajanja bolesti, priroda sinusitisa je u mnogome uslovljena i uzročnikom bolesti koji mogu biti virusi, bakterije, gljivice, alergije i autoimune bolesti. Upravo se uzrok bolesti mora najviše uzeti u obzir pri izboru terapije za sinusitis.

Faktori rizika

1.      Pušenje.

2.      Problemi sa zubima i nesanirano zubalo.

3.      Anatomske varijacije i anomalije Eustahijeve tube (slušna tuba).

4.      Zagađena životna sredina.

5.      Rad u prostorijama sa visokim procentom zagađenosti vazduha (pilane, metalostrugarska postrojenja, hemijska industrija itd.)

6.      Pretjerana upotreba sredstava protiv začepljenog nosa (naročito ako sadrže oksimetazolin).

7.      Dijabetes i druge bolesti koje slabe imunitet.

8.      Zloupotreba narkotika, a naročito kokaina (šmrkanje)

Simptomi

1.      Bol u predijelu čela i lica koji se pogoršava pri naginjanju napred i pritisku.

2.      Povišena temperatura.

3.      Pojačana sekrecija iz nosa (sekret je najčešće u nijansama zelene boje ali mogu biti prisutni i tragovi gnoja i krvi).

4.      Začepljen nos.

5.      Suzenje i osjetljivost očiju.

6.      Kijanje.

 

Sinusitis često uzrokuje i probleme sa očnom dupljom (bolovi pri određenim pokretima oka), probleme sa srednjim uhom (česte upale, vrtoglavice, zujanje) kao i neprijatan zadah.

Sinusitis je nerijetko udružen i sa zuboboljom.

Liječenje

Terapija sinusitisa je uglavnom simptomatska. Ona uključuje mirovanje, uzimanje velike količine tečnosti, inhalacije, udisanje vodene prae (sauna ili kupatilo nakon tuširanja). Sprejevi za nos se ne smiju pretjerano koristiti i njihovu upotrebu treba ograničiti samo na trenutno olakšanje simptoma.

Za većinu slučajeva sinusitisa se ne koriste antibiotici jer je sinusitis u preko 80% slučajeva uzrokovan virusima. Ipak ako za 10 dana ne dođe do pomaka i olakšanja simptoma najčešće se u terapiju uključuje amoksicilin. Kod potvrđenih slučajeva sinusitisa koriste se kortikosteroidi, mada je korist od njih slaba. Za hronične slučajeve sinusitisa uglavnom se primjenjuje hirurško riješenje.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina