Urastao nokat je vrlo učestala bolest noktiju i rješavanje ovog problema je jedan od njačešćih hirurških zahvata koji se vrše u ambulanti. Ovaj problem nastaje iz razloga što jedan ili oba kraja oštrog nokta pritiskaju kožu, krajevi urastaju u okolnu meku i nežnu kožu i postupno je probijaju. Pogođeni deo počinje crveneti, boli i često dolazi do infekcija.

Nekima od nas nokti rastu tako nepravilno, da se s tim problemima često susreću, prije svega ako su se rodili sa skvrčenim prstima ili hallux valgusom (čukalj) na nozi.Veće opasnosti (npr. gangrena) prijete onima koji imaju slabu cirkulaciju..

To je stanje koje se lako može spriječiti i izazvano je jednom od sledećih loših navika:

– tijesna obuća i učestala vlaga u predjelu prstiju (uzrokovana bilo pretjeranim znojenjem uslijed neadekvatne ventilacije obuće ili profesiom)

– loša njega noktiju uključujući nepravilno sječenje (siječenje makazama vrlo blizu kože), guljenje nokta itd.

– česte povrede nokta

– ljudi koji imaju deformisane i nepravilno oblikovane nokte.

U cilju da se spriječi urasto nokat neophodno je nositi suvu i komotnu obuću. Svaki dan pazite na čiste čarape, ljeti bolje nemojte hodati bosi. Nakon večernjeg pranja nanesite antiseptičku mast, a za izbor se konsultujte sa apotekarom.

Ukoliko je to moguće, nosite cipele (sandale) sa otvorenim vrhom. Zimska obuća u prednjem dijelu mora biti dosta široka. Za poslove u kući ili napolju nosite čvrstu, udobnu obuću. Ukoliko Vaš posao nosi veći rizik ranjavanja noge – na primer pri selidbi, u bašti i sl., preporučuje se obuća sa vrhom, koja je pojačana čeličnom pločicom, koja može zaštiti nokte. Takođe, mogu smetati i tesne čarape i najlonke!

Vodite računa da pravilno siječete nokte. Prvo, noge na nekoliko minuta uronite u toplu vodu, zatim isecite nokte ravno i njihove krajeve malo oblikujte, kako ne bi bili oštri. Nokte nemojte seći skroz uz kožu. Ovo važi za sve nokte na nogama, ali pre svega za palac, gde je rizik urastanja najveći.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina