SynCardia_Freedom_Portable_DriverPrvi put u Srbiji, na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, tim sa profesorom dr Miljkom Ristićem na čelu izveo je juče operaciju ugradnje veštačkog srca. Posle intervencije koja je trajala duže od pet časova, teško bolesno srce u grudima Vladimira Petkovića (47), inženjera iz Pančeva, zamenilo je mehaničko srce. Pacijent je imao terminalnu srčanu slabost i dani su mu bili odbrojani. Po rečima dr Ristića, postojao je strah da pacijent neće dočekati operaciju, jer je njegovo srce bilo veoma oslabljeno, ali sve se dobro završilo.

Od juče, zahvaljujući veštačkom srcu Vladimir je dobio novu šansu: pacijenti koji su dobili ovaj uređaj najduže su živeli pet godina, a za to vreme postoji teoretska šansa da se nađe odgovarajući organ, srce za transplantaciju.

– Ovaj uređaj je vredan 150.000 evra i donacija je proizvođača. Ugradnju ovog uređaja radi svega dvadesetak zemalja u svetu, jer ni bogate zemlje nemaju dovoljno novca za ovakve poduhvate. Mi smo se odlučili za ugradnju uređaja koji se zove „sinkardija” i podesan je za kućnu upotrebu. Deo uređaja, generator koji daje energiju za veštačko srce težak je oko sedam kilograma i nosi se u rancu na leđima ili gura na kolicima – objasnio je za „Politiku” dr Ristić.

Ovo veštačko srce se, inače, sastoji iz tri dela: prvi se povezuje na staro srce, koje ostaje u telu, ali bez funkcije. Zatim je tu aparat koji pacijent nosi na spoljnoj strani tela, na primer, na stomaku, a treći deo uređaja, koji radi na baterije, jeste generator preko kojeg se srce napaja i određuje tempo rada.

U timu su, osim profesora Ristić, juče bili i dr Emilija Nestorović, kardiolog, kardiohirurg Svetozar Putnik, anesteziolog Dejan Marković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović i mnogi drugi.

– Ovo je istorijski poduhvat. Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahteva timski rad i maksimalno obučene kardiologe, kardiohirurge, instrumentarke. U operaciji je učestvovalo petnaestak ljudi. Sada preostaje vreme postoperativnog perioda, kada su moguće razne komplikacije koje mi ne očekujemo, ali spremni smo i za njih – rekao je Ristić.

izvor Politika.rs
Kategorije: Medicina