Ospice su jedna od najčešćih infektivnih oboljenja dječijeg doba.

Šta izaziva ospice

Uzrok  je infekcija Varicela-Zoster virusom.  Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa oboljelim, kapljicama ili vazduhom.

Kako prepoznati 

Kod djeteta se kao prvi simptom može javiti temperatura, malaksalost a zatim osip koji se prvo javlja na trupu zatim vratu,  glavi i licu i na kraju rukama i nogama. Često  se osip javi bez prethodne temperature.  Karakterističan je intenzivan svrab koji prati pojavljivanje ospi. Kroz 2-3 dana ospe prelaze u krastice. Ospe se javljaju u nekoliko navrata, kako se jedne sasušuju i prelaze u kraste tako se nove pojavljuju.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze dovoljan je pregled stručnog lica – porodičnog ljekara ili specijaliste infektologa.

Liječenje 

Za jednostavne ospice nije potrebno liječenje, obično prolaze bez posljedica.

 Neophodno je redovno tuširati dijete kao i održavati higijenu  okoline da bi se spriječile infekcije ospi. Terapija  je potrebna samo u težim slučajevima bolesti ili ukoliko dođe do inficiranja ospi.

Svrab ne bi trebalo češati već se preporučuje kupanje  mlakom do hladnom vodom ili nanošenje pudera sa malom dozom anestetika u sebi.

U slučaju pojave temperature uz tuširanje mlakom vodom davati dovoljne količine tečnosti kao i po potrebi antipiretičke lijekove (paracetamol, ,brufen).

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina