Karijes mliječnih zuba

 

prvi-zubici-300x198Mliječni zubi su prvi zubi koji niču kod čovjeka. Javljaju se već oko šestog mjeseca života i niču do treće godine života. Najčešće je ovako, ali postoje i odstupanja u vremenu nicanja koja su sasvim normalna pojava. Ukupno nikne dvadeset mliječnih zuba.

Važnost mliječnih zuba ne treba dovoditi u pitanje. Oni su potrebni za normalan razvoj vilica, razvoj stalnih zuba, za govor i ishranu djeteta kao i za psihološki razvoj djeteta.

Kvar mliječnih zuba je sve češća pojava kod naše djece. Uzrok toga prvenstveno su bakterije iz usta, zdravstvena neprosvećenost roditelja i ishrana bogata šećerima.  Karijes mliječnih zuba se prvo pojavljuje kao bijela mrlja, koja kasnije postaje žućkasta. To je početni stadijum poslije kog dolazi do obimnije destrukcije zuba i pojave bola.

Cirkularni karijes je poseban oblik karijesa mliječnih zuba  koje sa javlja oko vrata  zuba i veoma brzo napreduje. Javlja se do druge godine života.

Zato je nicanje prvih zuba dovoljan razlog za prvu posjetu stomatologu. Kod nas roditelji djecu obično ne dovode stomatologu prije treće ili najčešće četvrte godine života, što je velika greška. Od pojave prvih mliječnih zuba preglede stomatologa treba planirati svakih 6 mjeseci.

Još jedna od zabluda u našem narodu je da se mliječni zubi „vade, a ne popravljaju“. Naprotiv, mliječne zube je potrebno čuvati dok ne dođe vrijeme za njihovu smjena sa stalnim zubima. Oni su tu sa razlogom i imaju veoma bitnu ulogu u razvoju djeteta.

Mliječni zubi se peru i to je posao roditelja.Kao što brinemo o stalnim zubima škoske djece, bitno je da brinemo i o zubima naših beba. Postoji mnogo načina da se karijes mliječnih zuba zaustavi i da se spriječi njegova pojava, a o tome ćemo više reći u narednom članku.

                                                                                    Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija