Ponekad simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (kako se obično naziva srčani udar), mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a veoma često se pripisuju i nekom drugom stanju, kao što je “pokvareni stomak”, umor ili bol u mišićima.

U nastavku donosimo pregled deset najčešćih simptoma srčanog udara:

Uznemirenost

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu uznemirenost ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

Bol u grudnima

Bol u grudima čest je i http://bit.ly/2p6VsJS klasični simptom srčanog udara. Bol se obično javlja na sredini grudne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska, stezanja, žarenja. Pacijenti osjećaju kao da im je “slon sjeo na prsa”, objašnjava dr. Jean McSweeney pionir istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaka bol u grudima simptom za srčani udar – ponekad može da se javi od nekog sasvim drugog stanja.

Otprilike 25 do 50 posto žena se ne podudara s “muškom” dijagnozom potpunog začepljenja krvnih sudova. Njihov je problem smanjeni protok krvi u sitnim krvnim sudovima srca. Isto tako, muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

“Žene rjeđe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Rjeđe simptom opisuju kao bol – kažu da osjećaju pritisak”, tvrdi doktor Noel Bairey Merz.

Kašalj

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupljanja tečnosti u plućima. Ponekad je moguće da se javi i krvavi ispljuvak.

Umor

Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, isto kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati vremenu, kontaktirajte doktora za pregled.

Mučnina i gubitak apetita

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar.

Bol u drugim dijelovima tijela

U većini slučajeva, bol počinje modalert online u grudima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, donju vilicu i stomak. Međutim, moguć je izostanak bola u grudima, a da se bol javi u drugim dijelovima tijela. Isto tako, u zavisnosti od dijela srca koji je pogođen srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

Brz i nepravilan puls

Povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzan ili nepraviln puls, pogotovo ako je praćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne liječi, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti!

Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke jednostavne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

Pojava otoka

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tečnosti u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, skočnih zglobova ili stomaka. Obratite pažnju na naglo debljanje i gubitak apetita.

Slabost

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, isto kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte doktora što prije.

Prevencija

Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih sudova može se izbjeći ako se osnovni faktori rizika, kao što su pušenje, loše navike u ishrani i fizička neaktivnost, stave “pod kontrolu”.

Izmjenite pomenute loše navike i čuvajte Vaše srce. Ukoliko osjetite neki od deset gore pomenutih simptoma obavezno što prije kontaktirajte doktora, to Vam može spasiti život.

Dr Rajko Ćulibrk

 

 

 

Kategorije: Medicina