Lečenje dijareje kod dece do 7 godina zahteva pažljiv pristup, kako bi se osiguralo da dete ostane hidrirano i dobije potrebne hranljive materije, dok se u isto vreme tretira osnovni uzrok dijareje. Dijareja je čest problem kod dece i obično nije ozbiljna, ali može dovesti do dehidracije ako se ne leči pravilno.

Ostanite hidrirani

Hidratacija je ključni element u lečenju dijareje. Deca brzo gube tečnost i elektrolite kroz proliv, pa je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost. Oralna rehidracijska rastvora (ORS) su posebno dizajnirana da nadoknade izgubljene tečnosti i elektrolite i trebalo bi ih koristiti prema uputstvima. Ako ORS nije dostupan, razmotrite pripremu domaćeg rehidracijskog rastvora mešanjem 6 kašičica šećera i pola kašičice soli sa 1 litrom prokuhane ili filtrirane hladne vode.

Prilagođena ishrana

Ishrana tokom dijareje treba biti blaga i lako svarljiva. Izbegavajte tešku, masnu hranu i hranu bogatu vlaknima koja može pogoršati simptome. Dajte detetu dovoljno ugljenih hidrata kao što su pirinač, kuvani krompir, banane, i pečene jabuke, koji pomažu u formiranju stolice. Probiotička hrana kao što su jogurt može pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore.

Izbegavajte određene proizvode

Neki proizvodi mogu pogoršati dijareju kod dece. Ovo uključuje mlečne proizvode, prerađene sokove, gazirana pića, i hrane bogate šećerom. Ako dete ima intoleranciju na laktozu, izbegavajte davanje mleka i mlečnih proizvoda dok dijareja ne prestane.

Lekovi

U nekim slučajevima, može biti potrebno koristiti lekove za lečenje dijareje, ali samo prema preporuci pedijatra. Lekovi kao što su loperamid (Imodium) se obično ne preporučuju za decu mlađu od 2 godine, a i kod starije dece se koriste sa oprezom. Antibiotici se propisuju samo ako je dijareja uzrokovana bakterijskom infekcijom, što treba potvrditi lekar.

Pratite simptome

Važno je pratiti simptome i opšte stanje deteta. Ako dijareja traje duže od nekoliko dana, ako dete pokazuje znake dehidracije (kao što su suva usta, plakanje bez suza, smanjeno mokrenje), ili ako se pojave drugi simptomi poput visoke temperature, povraćanja, ili krv u stolici, odmah se obratite lekaru.

Prevencija

Prevencija je ključ za izbegavanje dijareje. Osnove uključuju redovno pranje ruku, posebno pre jela i nakon korišćenja toaleta, kao i sigurno rukovanje i skladištenje hrane. Takođe, važno je osigurati da dete prima sve preporučene vakcine, uključujući vakcinu protiv rotavirusa, koji je čest uzrok dijareje kod dece.

Zaključak

Dijareja kod dece do 7 godina može biti stresna kako za dete, tako i za roditelje. Međutim, pravilnim pristupom lečenju i pažljivim praćenjem, većina slučajeva dijareje može se uspešno rešiti bez ozbiljnih komplikacija. Ključno je osigurati hidrataciju, održavati blagu ishranu, izbegavati iritantne proizvode, i pratiti detetovo stanje, uz konsultaciju sa pedijatrom kada je to potrebno.

Kategorije: Medicina