Veliki kašalj, poznat i kao pertusis, predstavlja ozbiljnu bakterijsku infekciju respiratornog trakta koja se odlikuje intenzivnim, paroksizmalnim epizodama kašlja. Uzročnik ove bolesti je bakterija Bordetella pertussis. Ova infekcija je naročito opasna za bebe i malu decu, ali može zahvatiti i odrasle, posebno one sa oslabljenim imunološkim sistemom. U ovom članku ćemo detaljnije razmotriti uzroke, simptome, dijagnozu, lečenje i preventivne mere za veliki kašalj.

Uzroci i prenos

Veliki kašalj uzrokuje Bordetella pertussis, bakterija koja se prenosi vazdušnim putem, kroz kapljice koje inficirana osoba izbaci kašljajući ili kijajući. Nakon što bakterija uđe u respiratorni trakt, ona se vezuje za cilije (mikroskopske dlačice) koje oblažu respiratorni sistem, ometajući njihovu normalnu funkciju i izazivajući karakteristične simptome bolesti.

Simptomi

Bolest obično počinje sa simptomima sličnim običnoj prehladi, uključujući curenje iz nosa, blagu temperaturu i suv kašalj. Međutim, nakon 1-2 nedelje, kašalj postaje sve intenzivniji i javljaju se napadi kašlja praćeni karakterističnim “zviždućim” dahom nakon kašljanja. Ovi napadi mogu biti veoma iscrpljujući i mogu trajati nekoliko nedelja. Kod beba i male dece, veliki kašalj može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući pneumoniju, konvulzije, dugotrajne respiratorne probleme i, u retkim slučajevima, smrt.

Dijagnoza

Dijagnoza velikog kašlja obično se postavlja na osnovu kliničke slike, istorije bolesti i laboratorijskih testova, koji mogu uključivati uzimanje brisa grla ili nosa radi kulture bakterija ili PCR testa za identifikaciju DNK bakterije.

Lečenje

Rano započeto lečenje antibioticima može pomoći u smanjenju težine simptoma i sprečavanju širenja bolesti na druge ljude. Međutim, kod mnogih pacijenata dijagnoza se postavlja tek nakon što je bolest uveliko uznapredovala, kada antibiotici možda više ne mogu efikasno smanjiti simptome, ali su i dalje korisni za sprečavanje širenja infekcije. Pored antibiotika, lečenje se fokusira na ublažavanje simptoma i može uključivati upotrebu lekova za iskašljavanje, hidrataciju i odmor.

Prevencija

Najefikasnija mera prevencije velikog kašlja je vakcinacija. Vakcina protiv velikog kašlja je deo kombinovane DTP vakcine (difterija, tetanus i pertusis) koja se daje deci. Preporučuje se da deca prime pet doza DTP vakcine prema rasporedu vakcinacije. Takođe, preporučuje se booster doza vakcine za adolescente i odrasle, posebno za trudnice i osobe koje su u bliskom kontaktu sa bebama, kako bi se zaštitila ova najugroženija populaciona grupa.

Zaključak

Veliki kašalj je ozbiljna bakterijska infekcija koja zahteva pažljivu pažnju i brzo lečenje. Zbog potencijalnih ozbiljnih komplikacija, posebno kod beba i dece, ključno je prepoznati simptome i potražiti medicinsku pomoć. Vakcinacija ostaje najmoćniji alat u borbi protiv ove bolesti, a redovna vakcinacija i booster doze mogu značajno smanjiti rizik od infekcije i širenja bolesti u populaciji. Pravilnim pristupom lečenju i preventivnim merama, moguće je efikasno kontrolisati i smanjiti uticaj velikog kašlja u društvu.

Kategorije: Medicina