[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Infekcija mokraćnih puteva je najčešće oboljenje urinarnog sistema. Naročito se često javlja kod žena zbog anatomije urogenitalnog sistema jer je put koji bakterija prođe do mokraćne bešike mnogo kraći nego kod muškaraca.

Infekciju najčešće izazivaju bakterije koje raznim putevima dospiju do urinarnog trakta. U velikom broju slučajeva infekciju izaziva Escherichia coli koja je normalni stanovnik crijevne flore. Pored nje infekciju izazivaju i Mycoplasma i Chlamidia.Upala se češće javlja kod mladih žena koje tek stupaju u seksualne odnose kao i kod starijih u periodu nakon menopauze.

Prvi simptomi koji se javljaju kod infekcije su učestalno mokrenje (predstavlja i odbranbeni mehanizam organizma da odstrani bakteriju) i bol, peckanje pri mokrenju. Takođe javlja se i blago povišena temparatura i bol u slabinskom dijelu kičme. Ovim simptomima mogu da se pridruže mučnina i povraćanje.

Što se tiče liječenja ono se sprovodi primjenom biljnih čajeva i odgovarajućih antibiotika propisanih od strane doktora.

Sljedeći čajevi se najčešće koriste kod infekcije:

  1. Uvin čaj-Za dejstvo čaja je važno da se obezbijediti bazan urin kao bi uva ispoljila svoj efekat. To se postiže uzimanjem sode bikarbone prije čaja ali nikako zajedno sa čajem. Važno je takođe da ako nakon duže primjene čaja simptomi ne prolaze da se obratite doktoru. Trudnicama, dojiljama i djeci se ne preporučuje uzimanje ovog čaja.
  2. Brusnica– Veoma je efikasna kod upale izazvene coli. Ne preporučuje se konzumiranje zajedno sa uvin čajem jer je brusnica bogata vitaminom C i zakiseliće urin i uva neće ispoljiti svoje dejstvo.
  3. Peršun– Čaj od peršuna je dobar diuretik tj. odstranjuje višak tečnosti iz ogranizma i tako čisti organizam. Ne preporučuje se trudnicama jer može da izazove kontrakcije materice i ne treba se koristiti u dužem vremenskom periodu.
  4. Kukuruzna svila– Čaj od kukuruzne svile je najjači prirodni diuretik. Dokazano je da redovnom primjenom razbija bubrežni kamenac i izbacuje pjesak iz bubrega.
  5. Breza– Koristi se čaj od listova breze koji imaju snažno diuretično dejstvo. Kod primjene ovog čaja osobe sa srčanim problemima i bubrezima treba prethodno da se konsultuju sa doktorom.

Pored ovoga savjetuje se i konzumiranje bijelog luka koji je poznat da uništava viruse, bakterije i gljivice  i poboljšava stanje vašeg imunog sistema. Preporučuje se i povećan unos tečnosti.

Važno je znati da ako se infekcija ne liječi na vrijeme može da se proširi na bubrege i izazove mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

Milica Mrđa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategorije: Medicina