Era moderne medicine je čovječanstvo riješila mnogih bolesti i produžila prosječni životni vijek do pozne starosti, koju su samo prije 50 godina rijetki mogli dočekati. Danas živimo u vremenu gdje imamo lijek za gotovo bilo koji zdravstveni problem koji nas muči, i mnogi od nas ne mogu provesti dan, a da ne popiju neko farmaceutsko sredstvo koje će nas riješiti bola i nelagode, kako fizičke tako i psihičke. Ipak mnogi od lijekova koje konzumiramo gotovo svakodnevno, nose sa sobom niz rizika kojih često nismo ni svijesni, a koji mogu da nanesu više štete nego koristi.

Ovdje ćemo nabrojati pet najčešće korištenih lijekova u svakodnevnici, i upozoriti na njihove štetne efekte.

ANALGETICI (lijekovi protiv bolova): Zasluženo prva grupa lijekova na našoj listi jer se ubjedljivo najčešće koristi. Najčešće koristimo nesteroidne http://bit.ly/2p6VsJS antiinflamatorne lijekove ili skraćeno NSAIL (Andol, Diklofenak, Brufen itd.). Ovi lijekovi, gotovo bez izuzetaka, u većoj ili manjoj mjeri, oštećuju sluznicu želuca i njihova dugotrajna upotreba može dovesti do gastritisa ili ulkusne bolesti. Neki od njih (analgin, baralgin) sa sobom nose i rizik od po život opasnih neželjenih reakcija. Iz tog razloga je neophodan oprez i ograničen unos ovih lijekova.

 SEDATIVI (lijekovi za smirenje): Savremeni život čovjeka izlaže ogromnom stresu, naročito na našim prostorima gdje je, zbog ekonomskih poteškoća, često ugoržena i egzistencija. Iz tog razloga mnogi od nas pomoć traže u lijekovima za smirenje (Bensedin, Lexilium itd.) da bi se lakše izborili sa životnim poteškoćama. Ipak dugotrajna upotreba ovih lijekova može izazvati psihičku zavisnost, što može dodatno zakomplikovati vaš život i napraviti veći problem nego što je orginalno bio. Umjesto lijekova, probajte se izboriti sa stresom uz pomoć sporta, hobija, ili provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom.

DEKONGESTIVI (lijekovi protiv začepljenog nosa): Prehlade i alergije su najčešći zdravstveni problem sa kojim se srećemo, a začepljen nos je najdosadniji simptom ovih bolesti. Iz tog razloga ne čudi to što mnogi koriste sprejeve za nos (npr. Operil) da bi se riješili modalert online ovog simptoma. Međutim, pri tom je neophodno imati na umu da pretjerana upotreba ovih lijekova, može dovesti do jedne vrsti zavisnosti o njim, i pri pokušaju prestanka njihovog uzimanja dovesti do dugotrajnog curenja iz nosa, koje je daleko obimnije i duže nego kod prehlade ili alergije. Zbog toga je neophodan oprez prilikom uzimanaj ovih lijekova i ograničiti njihovo konzumiranje na minimum.

VITAMINSKI PREPARATI: Vitamini imaju niz pozitivnih efekata na naše zdravlje i neophodni su da bi naš organizma normalno funkcionisao. Ipak i njihova pretjerana upotreba može da dovede do više štete nego koristi, i da izazove hipervitaminoze (bolesti uzrokovane viškom vitamina) koje su podjednako opasne kao i njihov nedostatak. Dakle umjerenost u svemu, pa i unosu vitamina, je ključ zdravlja.

ANTIBIOTICI: O zloupotrebi ovih lijekova bilo je i ranije riječi na našem sajtu, ipak ne može se pisati o zloupotrebi lijekova, a da se ne pomenu antibiotici. Ova grupa lijekova se danas koristi i tamo gdje treba i gdje ne treba. Mnogi tokom prehlade konzumiraju antibiotike, iako za to često nema realne potrebe. Pored tipičnih neželjenih reakcija koje antibiotici mogu izazvati (alergije i slično), najveća opasnost od njihove zloupotrebe je dugoročnog karaktera, jer je sve veći broj bakterija koje postaju otporne na antibiotike, te na kraju možemo izgubiti naše najefikasnije oružije protiv infekcija!

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina