Često se kaže da je povišen krvi pritisak (hipertenzija) bolest savremenog čovjeka. Danas je hipertenzija jedna od najčešćih bolesti na svijetu koja pogađa jednako kako stanovnike razvijenih tako i nerazvijenih zemalja. Ni danas se u preko 95% novootkrivenih slučajva ne zna tačan uzrok nastanka bolesti. Prema podacima iz 2013. godine svaki četvrti stanovnik Evrope ima povišen krvni pritisak.

Smatra da osoba ima povišen krvni pritisak kada vrjednosti iznose 140 mmHg (sistolni) /90 mmHg (dijastolni) i više, mada je trend da se ta granica normalnih vrjednosti spušta niže.

Svakoj osobi koja ima povišen krvni pritisak prije svega preporučije se izmjena režima ishrane i načina života. Kao posljednja opcija ostavlja se korištenje lijekova za regulaciju pritiska. Ovo nažalost često nije praksa na našim prostorima.

U nastavku vam iznosim 8 načina kako možete da smanjite pritisak prirodnim putem, bez lijekova:

1) Budite fizički aktivni: Osobe koje redovno vježbaju (hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla) najmanje 30 minuta dnevno mogu na taj način da snize sistolni pritisak za 3 do 5 mmHg.

2) Povećajte unos kalijuma: Unos kalijuma pomaže da se snize vrijednosti pritiska. Neke od namjernica koje su bogate sa kalijumom su: neoguljen pečeni krompir, banane, sok od naranđze, jogurt, šampinjoni, riba, sušene kajsije, bijeli pasulj.

3) Smanjite unos soli: Osobama sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje se da unos soli ne bude veći od 600 miligrama dnevno. Ta količina se nalazi u hljebu i ostalim namjernicama koje jedemo svaki dan, tako da gotovo da se ni jedno jelo ne mora dodatno soliti. Smanjenjem unosa soli smanjićete vrijednosti sistolnog pritiska do 5 mmHg.

4) Prestanite da pušenjem: Ovo će da pomogne da vaš organizam u cjelosti bude zdraviji.

5) Smanjite konzumaciju alkohola: Preporučuje se da se ne pije više od jednog pića dnevno. To bi značilo jedna čaša vina, jedna čašica žestokog pića ili jedno pivo.

6) Naučite neku od tehnika za oslobađanje od stesa: Dokazano je da joga, vježbe disanja i meditacija značajno pomažu u kontroli stresa i da pomažu u snižavanju vrijednosti pritiska kod osoba koje boluju od hipertenzije. Naravno najbolje je da sami testirate svoj organizam i spoznate koja tehnika vama najviše odgovara.

7) Kontrolišite tjelesnu težinu: Povećana tjelesna težina je jedan od faktora rizika za nastanak hipertenzije. Smanjenje tjelesne težine dokazano dovodi do sniženja vrijednosti krvnog pritiska. Sa svakom izgubljenom kilom u prosjeku sistolni pritisak će da se snizi za 0,5 mmHg

8) Smanjite unos kofeina: Kao i nikotin i kofein dovodi do porasta krvnog pritiska nakon konzumiranja. Smanjite unos kofeina na jednu do dvije male šoljice kafe dnevno, a tu su danas i preparati kafe i čaja sa smanjenim udjelom kofeina.

Kontrolišite redovno svoj krvni pritisak i pri svakoj posjeti ljekaru zamolite ga da vam izmjeri pritisak da bi se eventualne promjene uočile što ranije. Vodite aktivan život i konzumirajte hranu sa što manje ugljenih hidrata i masti i vaše srce i krvni sudovi će vam biti zahvalni.

Dr Rajko Ćulibrk

Kategorije: Medicina