U razvijenim zemljama normalno je da pacijenti mijenjaju doktore ukoliko nisu zadovoljni uslugom i odnosom doktora. Nažalost kod nas nije tako, ali je krajnje vrijeme da se počne sa ovom prakosm. Jedino na taj način će doktori biti odgovorini i bolje će raditi svoj posao.

Ni jedan pacijent ne treba da trpi bahato, neodgovorno i neadekvatno ponašanje doktora, jer doktori su tu radi pacijenata, a ne obrnuto kako se nažalost često događa kod nas. Moderni zdravstveni sistem je prije svega orjenitasan prema pacijentu i svi doktori prvo to treba da shvate, a onda sve ostalo.

Ukoliko uočite neki od ovih 8 znakova vrijeme je da potražite drugog doktora, to se naročito odnosi na doktore porodične medicine:

Jednostavno Vam doktor ne sjeda kao osoba

Bilo da li je u pitanju neadekvatno ponašanje ili ukoliko osjećate i vidite da niste adekvatno tretirani ili da Vas doktor apsolutno ne sluša, vrijeme je za novog doktora.

Vaše vrijeme se ne poštuje

To ide mnogo dalje od toga da doktor kasni. Nije problem ukoliko Vas je doktor pitao da li možete da sačekate neko vrijeme ili da se zakaže neki novi termin pregleda, problem je ako Vam niko ništa ne kaže, niti Vam izađe u susret, a Vi ste ostavljeni da čekate i nemate pojma kada ćete doći na red.

Osjećate da Vas doktor ne sluša

Ukoliko modalert online recimo pitate doktora šta da radite ukoliko imate povišen holesterol, a sve što Vam doktor kaže jeste da prestanete sa pušenjem to je problem. Takođe ukoliko pri svakom susretu sa doktorom imate osjećaj kao da prvi put dolazite kod svog doktora to govori da je vaš doktor ne zainteresovan za Vas.

Doktor Vam ne objašnjava gotovo ništa o vašem stanju, načinu liječenja i ne iznosi moguća terapijska rješenja

Sasvim je jasno šta ovo znači. I ovo je jedna od veoma čestih pojava u našem zdravstvu.

Vaš doktor ne razgovara sa vašim drugim doktorima o zdravstvenom problemu.

Ukoliko uputite vašeg porodičnog doktora da razgovara recimo sa vašim kariologom sasvim je normalno da bez bilo kakvog negodovanja to prodični ljekar i uradi sa ciljem da vaše liječenje bude uspješnije.

Doktor Vam ne iznosi sve moguće načine liječenja

Kada bolujete od težeg oboljenja često postoji više terapijskih mogućnosti i različitih pristupa liječenju. Potrebno je da doktor izdvoji vrijeme i sa Vama razgovara o svim mogućim rješenjima, naravno to podrazumjeva posjetu doktoru više puta i da se ne žuri sa zaključcima.

Vaše zdravstveno stanje se ne popravlja

Ukoliko http://bit.ly/2p6VsJS pratite upute doktora o liječenju i nakon određenog vremena ne osjetite napredak i nije Vam bolje, a uz to doktor ne želi da razgovara o mogućim alternativama za liječenje, vrijeme je da potražite drugog doktora.

Vaš doktor ne uvažava drugo mišljenje

Ukoliko vaš doktor nije spreman da uvaži i razmisli o mišljenju kolege, a koje je vezano za vaše liječenje svakako nešto nije u redu.

Ovo su veoma česte pojave u našem zdravstvenom sistemu i potrebno je da svi zajedno radimo na njihovom mijenjanju i pacijenti i doktori, jer cilj nam je zajednički a to je očuvanje zdravlja.

Ovakvi članci na našim prostorima često se nalaze na udaru krtike od strane doktora, ali to je najmanji problem. Problem je neadekvatna briga prema pacijentima koja postaje sve prisutnija u našim svim zdravstvenim ustanovama.

Dr Rajko Ćulibrk

Kategorije: Medicina