Kamen u žuči je jedno od najčešćih oboljenja na našim prostorima, a operacija pri kojoj se odstranjuje žučna kesa, takozvana holecistektomija, predstavlja uz upalu slijepog crijeva najčešću hiruršku proceduru u opštoj hirurgiji. Žene imaju dva puta veću vjerovatnoću da razviju kamen u žuči.

Sam od sebe kamen u žuči ne izaziva nikakve naročite tegobe, problemi nastaju kada kamen začepi odvod žuči iz žučne kese i tako izazove upalu žučne kese (akutni holecistitis), koja može da se povuče sama od sebe, ali prije ili kasnije zahtjeva odstranjenje žučnog kamenca bilo nekom od nehirurških metoda, bilo hirurški što je i najčešće i najefikasnije.

Faktori rizika

– Ženski pol naročito prije menopauze i naročito ako su rađale više djece.

– Poremećen metabolizam masti (lipida).

– Određene varijacije položaja žučne kese češće rezultiraju oboljevanjem.

– Ishrana bogata holesterolom (meso i mliječni proizvodi) a siromašna biljnim vlaknima.

– Nagao gubitak težine.

– Neredovni obroci u dužem vremenskom periodu.

– Nizak dnevni unos folata, magnezijuma, kalcijum i vitamina C.

– Hemolitička anemija, ciroza jetre, infekcije žučnih puteva.

– Upotreba određenih lijekova kao što su lijekovi iz grupe inhibitora portonske pumpe (kod oboljenja želuca) i antibebi pilule.

Simptomi

– Iznenadna jaka bol (kolika) u prednjem gornjem desnom dijelu stomaka odmah ispod rebara. Bol se najčešće javlja poslije obilnog masnog obroka.

– Bol traje od 30 minuta do nekoliko časova.

– Mučnina i povraćanje.

– Kod 10% bolesnika prisutna je i blaga žutica.

– Blaga ili umjereno povišena temperatura.

Liječenje

Svaki napad kamenca u žuči zahtjeva odlazak u ambulantu i praćenje pacijenta do eventualnog smirivanja tegoba, te ukoliko ne dođe do smirivanja tegoba pacijent se upućuje na hirurško liječenje. Ne javljanjem doktoru na vrijeme možete ozbiljno ugroziti sopstveno zdravlje i od relativno malog problema napraviti po život opasno stanje.

U najvećem broju slučajeva napad žučnog kamenca (žučne kolike) se smiri sam od sebe. Liječi se davanjem tečnosti, sredstava protiv bolova (analgetika), antibiotika i pažljivim praćenjem pacijenta.

Time se zapaljenje smiruje, bolovi prestaju ali problem kamena u žuči i dalje ostaje.

Konačno rješenje problema nudi jedino potpuna eliminacija kamenaca iz žuči.

To se postiže hirurškim zahvatom poznatim pod nazivom holecistektomija što podrazumjeva potpuno odstranjivanje žučne kese i žučnih kamenaca zajedno sa njom. Ovo je veoma jednostavan zahvat i oporavak je brz. Danas se sve više primjenjuje takozvana laparaskopska metoda ovog zahvata nakon koje se pacijent pušta iz bolnice  istog dana na kućno liječenje. Samo u komplikovanim slučajevima se primjenjuje otvoreni zahvat nakon koga se pacijen pušta kući nakon 3 dana ukoliko nema komplikacija a za potpuni oporavak neophodno je 2-6 nedjelja.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina