Suočeni smo sa činjenicom da smo svakodnevno okruženi sa vijestima vezanim za ambroziju, ali opet malo znamo o njoj.

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiofolia) je jedna od najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. U Evropu je donijeta iz Amerike krajem 19. vijeka. 

Jedna biljka može proizvesti više od milijardu zrna polena koji se uz pomoć vjetra mogu raspršiti na površinu od više kvadratnih kilometara. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina.

Polen ambrozije je odgovoran za 50 do 60% slučajeva polenskih alergija, a 1 od deset ljudi u opštoj populaciji je alergičan na ambroziju.

Samo jedna biljka ambrozije može da proizvode više od milijardu polenovih zrna. Za osjetljive osobe dovoljna je koncentracija od 1 do 8 polenovih zrna u 1 m3 vazduha da bi se pojavili simptomi alergije. To dovoljno govori koliki potencijal za izazivanje alergije ima ova biljka. U polenovom zrnu ambrozije izolovana su 53 alergogena jedinjenja.

Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade. Sve češće se u svijetu bilježe i smrtni slučajevi nastali zbog pretjerane alergijske reakcije na ambroziju,

Dr Rajko Ćulibrk

 

Kategorije: Medicina