U ovom članku govorimo o najčešćem obliku – stabilnoj angini pektoris. Postoje još neki opasniji ali na sreću rjeđi oblici ove bolesti. Angina pektoris je bolest srčanih krvnih sudova koja se prezentuje napadom  iznenadnog bola u grudnom košu. Napadi se obično javljaju pri fizičkom ili emotivnom naporu (nervozi,stresu).

Uzrok: U osnovi se nalaze promjene na krvnim sudovima srca koji su suženi aterosklerozom (masnim pločicama u unutrašnjosti krvnih sudova), te pri naporima ne mogu da obezbijede dovoljan dotok krvi u srce.

Kako prepoznati : Napad angine se pojavljuje kao iznenadan bol u središtu grudnog koša u vidu stezanja, žarenja ili otežanog disanja. Bol može da se širi u pravcu vilice, ramena, duž ruke ili rjeđe prema stomaku ili leđima. Obično ga prate preznojavanje i strah. Napad obično traje od 1-10 minuta i prolazi spontano ili na terapiju.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, EKG-a i stres testa (bicikl ergometrije). Obično se naprave i dodatni  pregledi srca –ultrazvuk kao i laboratorijske pretrage krvi  da se isključe drugi mogući uzroci napada.

Liječenje: Kombinacija lijekova i promjene načina života obično dovode do smanjivanja učestalosti ili potpunog prekida napada.

Od lijekova za prekid napada i za njegovo sprečavanje koriste se preparati nitrata (nitroglicerin). Često se uz njih daju i i lijekovi za smanjivanje masnoća u krvi kao i lijekovi za regulisanje krvnog pritiska i srčanog rada. Obično se uvodi Aspirin u trajnu terapiju.

Nitroglicerin tablete za zaustavljanje napada angine se uzimaju u sjedećem položaju tako što se stave pod jezik i puste da se otope.

Ukoliko napad ne prestaje nakon 10 minuta ili uzete 3 tablete nitroglicerina neophodno je odmah se javiti ljekaru!

Promjene u načinu života podrazumijevaju prekid pušenja, smanjenje tjelesne težine kod gojaznih, bolja kontrola krvnog pritiska i šećera kod dijabetičara, izbjegavanje stresa i težih fizičkih napora. Iste ove mjere mogu se koristiti kao efikasne za sprečavanje uopšte nastanka angine pektoris.

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina