Celijačna bolest ili glutenska enteropatija je autoimuno oboljenje koje se karakteriše trajnom nepodnošljivošću glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži a možda i zobi.

Ona se javlja kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju i u velikom broju slučajeva zastupljen je asimptomatski oblik, to jeste da je osoba prividno zdrava i nema nikakvih alarmantnih simptoma bolesti.

Kako je ovo autoimuna bolest, osobe kada unesu gluten u organizam on je prepoznat kao strano tijelo i organizam se brani tako što stvara zaštitna antitijela. Kao rezultat svega, organizam napada sam sebe i dovodi do oštećenja sluznice digestivnog trakta. Posljedično, oštećenje sluznice dovodi do smanjenja resorpcije drugih hranjivih materija što vodi dalje malnutriciji odnosno pothranjenosti.

Kako su simptomi bolesti mnogobrojni i različiti, u kombinaciji sa malom sviješću o bolesti, često vodi ka pogrešnoj dijagnozi kao i ozbiljnim posljedicama po zdravlje. Dugotrajno oštečenje sluznice digestivnog trakta kod asimptomatskog oblika može da dovede do malignih bolesti probavnog trakta- karcinoma usne duplje, ždrijela, jednjaka i želudca. Kod bolesnika kod kojih je bolest prepoznata i na vrijeme dijagnostikovana, uz odgovarajću dijetu, nastavljaju sa životom sasvim normalno. Neki od simptoma bolesti su sljedeći: povraćanje, zatvor i proliv i njihovo smjenjivanje, bolovi i grčevi u stomaku, nadutost, gasovi, glavobolje/migrene, osjećaj hroničnog umora.

Kod oboljelih od celijačne bolesti često se javljaju i neke druge bolesti, odnosno veća je učestalnost nastanka tih bolesti, kao na primjer: dijabetes melitus tip-1 tj. inzulin- zavisni dijabetes, autoimuni hepatitis, autoimuni gastritis, smanjenje funkcije nadbubrežne žlijezde, upalne bolesti crijeva, anemija i osteoporoza, rahitis kod male dijece ( zbog smanjene resorpcije željeza i kalcijuma iz crijeva).

Što se tiče liječenje, ne postoji lijek za celijačnu bolest, osim doživotne bezglutenske dijete. Bezglutenska dijeta podrazumjeva izbacivanje iz ishrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena.  Iz ishrane se izbacuje pšenica, ječam, raž, zob kao i proizvodi koji su skriveni izvor glutena ( aditivi, konzervanski i stabilizatori koji se mogu naći u industrijski proizvedenoj hrani, farmaceutskim proizvodima i nekim sredstvima za održavanje higijene usta).

Milica Mrđa

0
Kategorije: Medicina