Bol u donjem dijelu leđa, lumbalni sindrom ili lumbago je naziv za iznenadni bol koji se javlja u slabinskom dijelu kičme a koji nastaje prilikom nezgodnog kretanja, naprezanja, naglog podizanja teškog tereta ili naglog ohlađenja. Ovaj tip bola doživi preko 80% ljudi, podjednako je čest kod osoba oba pola i ima osobinu da se ponovo javlja nakon kraćeg ili dužeg vremena.

Bol nastaje kao posljedica istegnuća mišića i ligamenata ili mišićnog grča ili spazma, a u nekim slučajevima bol mogu izazvati poremećaji kao što su diskus hernija, išijas, artritis zgloba kuka, poremećaji kičme ili osteoporoza.

Osobe sa slabinskim bolom opisuju ga kao pulsirajući ili probadajući bol, koji se širi duž noge, navode ograničenu pokretljivost leđa i nemogućnost uspravnog stajanja, otežano sjedanje i ustajanje.

Bol koji traje od par dana do 6 nedjelja je akutni, a onaj od 3 mjeseca i duže se smatra hroničnim bolom.

Liječenje obuhvata promjenu načina života i upotrebu lijekova. Osnovna terapija su lijekovi za smanjenje bola ili analgetici(Brufen, Paracetamol, Diklofenak, Ketonal, Nimulid) u obliku tableta ili gelova za lokalnu upotrebu. Preporučuje se redovno uzimanje  terapije u tačno propisanom režimu, a ne po principu „kad zaboli“, ako se hoće postići efikasan terapijski odgovor.U tom slučaju, tegobe najčešće prestaju za 4 do 6 nedjelja.

Preporučuje se

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka bola, su pušenje, gojaznost, starost, pol, fizički zahtjevan ili stresan posao, anksioznost, sjedeći način života, loše držanje i ravna stopala. Česta greška koja dovodi do iznenadnog bola je nepravilno podizanje težeg tereta, naročito sa podloge. Preporuča se ustajanje iz čučnja sa upotrebom koljena koja smanjuje opterećenje na donji dio kičme i mišiće u tom dijelu.

Mirovanje se NE savjetuje bolesnicima sa običnim slabinskim bolom, tj. bez neuroloških komplikacija. Preporuča se nastavljanje sa svakodnevnim aktivnostima što prije.

Aplikovati ledene obloge na bolno mjesto.

Terapijske vježbe se ne preporučuju u akutnom obliku bolesti, već kod hroničnih formi.

Kontaktirati doktora ako:

– bol u leđima postane kostantan ili intenzivan, posebno noću ili prilikom ležanje.

– se bol širi duž jedne ili obe noge, posebno ako se nastavlja ispod koljena i ako dovodi do trnjenja i slabosti u jednoj ili obe noge.

– se pojave neuobičajene pojave, kao što su problemi sa mokrenjem, pulsirajući bol u stomaku, povišena temperatura, gubitak na težini.

Terapijske mogućnosti:

Brufen 400mg 3X1(oprez kod želučanih tegoba); Paracetamol 1000mg 4X1(oprez kod oštećenja jetre);  Rapten Duo ili K 3X1; Fastum gel lokalno 3-5 cm gela 1-2 puta dnevno.

Dr Dragan Grublješić

Kategorije: Medicina