Cerumen ili ušni vosak je žućkasta smolasta supstanca koja se izlučuje u spoljašnjem ušnom kanalu ljudi. Lče ga posebne žlijezde koje se nalaze u spoljašnjem ušnom  kanalu. Njegova uloga je prije svega zaštitna. Ova smolasta materija oblaže spoljašnji ušni kanal, čineći ga masnim, vlažnim i elastičnim. On ima antibakterijsko dejstvo, tako da sprečava rasta bakterija i razvoj upale. Svojim neprijatnim mirisom on odbija insekte, koji bi u suprotnom mogli da uđu u ušni kanal. Cerumen se izlučuje iz spoljašnjeg ušnog kanala prilikom žvakanja, koje pomaže u čišćenju uha od veće količine cerumena.

Ipak ovaj mehanizam ne funkcioniše najbolje kod svih. Neki ljudi prirodno luče veće količine cerumena tako da dolazi do njegovog nagomilavanja u uhu. Takođe razne anatomske varijacije izgleda spoljašnjeg ušnog kanala različito pogoduju čišćenju uha od cerumena, tako da pojedini anatomski oblici spoljašnjeg ušnog kanala prirodno pogoduju povećanom nakupljanju cerumena. Sve ovo pogoduje da se cerumen pojačano nakuplja u spoljašnjem ušnom kanalu, i da u određenom momentu zapuši uho.

Glavni i osnovni simptom ovog oboljenja jesete smanjenje sluha i neprijatan osijećaj stranog tijela u uhu. Ovo se najčešće dešava nakon kupanja i izlaganja uha vodi, jer voda koja uđe u uho potisne već postojeći cerumen prema bubnoj opni i tako kompletno zatvori ušni kanal. Pored smanjenja sluha i neprijatnosti može da se javi i bol, ukoliko se cerumen ne odstrani brzo.  U krajnjem slučaju može da se razvije i upala spoljašnjeg ušnog kanala i da dođe do oštećenja bubne opne.

Prva pomoć u borbi protiv prekomjernog nakupljanja cerumena u uhu predstavljaju supstance koje tope cerumen, takozvani cerumenolitici. U njih spadaju vodonik peroksid, parafinsko ulje, maslinovo ulje, soda bikarbona, kao i specijalni farmaceutski preparati isključivo za ovu namjenu koji se mogu nabaviti u apoteci. Njihovo kapanje u uho razmekšava cerumen i on samostalno ističe iz spoljašnjeg ušnog kanala i ostavlja ga čistim. Ukoliko ovo ne pomogne, mora se pribjeći ispiranju uha mlakom vodom, u lokalnim ambulantama porodične medicine. Napominjem da upotreba štapića za uho i pokušaj  mehaničkog odstranjivanja cerumena u slučajevima začepljenja nije preporučen i da je kontraproduktivan, te da može da dovede do oštećenja bubne opne. Štapići se koriste isključivo za čišćenje ušne školjke i spoljašnjih struktura uha.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina