Dijabetes melitus predstavlja grupu metaboličkih oboljenja kojima je zajedničko da imaju visok nivo šećera (glukoze) u krvi kroz duži vremenski period. Osnovna dva tipa dijabetesa su Tip 1 još poznat kao insulin zavisni ili juvenilni dijabetes pošto se uglavnom javlja kod mlađih ljudi, i Tip 2 još poznat kao insulin nezavisni dijabetes (pošto ne zahtjeva uvijek insulinsku terapiju) koji se uglavnom javlja kod ljudi srednjih godina i starije pupulacije.

Dijabetes melitus je bolest modernog čovjeka u pravom smislu te riječi. Širom svijeta smatra se da ima oko 387 miliona oboljelih a Tip 2 dijabetes čini 90% od ukupnog broja oboljelih. Svijesni smo intenzivne kampanje u cilju prevencije dijabetesa koja se uglavnom fokusira na faktore rizika i njihovo smanjenje ali da li znate koji su početni znaci dijabetesa?

U početne znake dijabetesa spadaju:

1. Gubitak tjelesne mase.

2. Učestalo mokrenje (poliurija).

3. Izražen i učestao osjećaj žeđi i unošenje velike količine tečnosti (polidipsija).

4. Povećan apetit i stalan osjećaj gladi (polifagija)

Simptomi se razvijaju relativno brzo kroz  nekoliko nedjelja ili mjeseci kod Dijabetesa tip 1, dok kod Dijabetesa tip 2 se razvijaju mnogo sporije i mogu biti vrlo slabo izraženi pa čak i odsutni.

Pored gore nabrojanih simptoma mogu se još sresti zamućen vid, glavobolje, iscrpljenost, sporo zarastanje rana, izražen svrab kože, određene forme katarakte udružene sa dijabetesom i osip udružen sa dijabetesom.

Ukoliko se ne prepozna na vrijeme dijabetes može da napreduje u po život opasno stanje poznato kao Dijabetesna ketoacidoza ukoliko se radi o Dijabetesu tip 1, ili da kroz duži vremenski period dovede do trajnih oštećenja srca i krvnih sudova, bubrega, očiju, živaca i ekstremiteta (najčešće stopalo i šaka) te kao rezultat da dovede do invaliditeta ili prijevremene smrti u slučaju Dijabetesa tip 2.

Dijagnoza dijabetesa se relativno lako postavlja uz pomoć jednostavnog aparata (koji se može vrlo lako koristiti i kod kuće) koji mjeri nivo glukoze u krvi. Normalnim stanjem se smatra ako nivo glukoze uzet natašte u krvi iznosi 6,1 mmol/L i manje. Nivoi između 6,1 i 7 mmol/L se klasifikuju kao Predijabetesno stanje, a ukoliko nivo glukoze u krvi natašte prelazi preko 7 mmol/L postavlja se dijagnoza Dijabetesa melitusa.

Živite zdravo i redovno kontrolišite vaš šećer u krvi jer na vrijeme otkriven Dijabetes melitus je kamen temeljac uspješne terapije protiv ove bolesti.

Dr Stevica Prolić

 

Kategorije: Medicina