Akutni (iznenadni) proliv se definiše kao smanjan gustina stolice(meka ili tekuća stolica) i/ili povećan broj pražnjenja crijeva (>3 puta u 24h). Najčešći uzročnici su virusi i to oni iz roda Rotavirus, koji su odgovorni za preko 95% proliva kod djece do 5 godina.

Rotavirusi imaju visok stepen zaraznosti i jednostavno se šire, te su često uzročnici epidemija proljeva, u školama i vrtićima. Javljaju se cijele godine, ali najviše od novembra do maja.

Prvi znaci infekcije se javljaju od 12h do 4 dana od kontakta sa virusom. Počinje povraćanjem, bolovima u stomaku i često povišenom temperaturom, rjeđe znacima prehlade. Slijedi proliv, koji je glavni znak bolesti. Povraćanje i proliv dovode do gubitka tečnosti i elektrolita, koji prijete izazivanjem dehidracije djeteta koaj se manifestuje žeđi, suvim i ispucalim usnama, upalim očima te blijedom i hladnom kožom. Dijete obično manje mokri, mokraća je tamnija i ima neugodan miris.

Šta učiniti kod proliva?

Dijete mora mirovati.

Kao prvo, potrebna je hitno nadoknađivanje tečnosti i elektrolita. Dijete treba puno piti i to više puta dnevno u manjim količinama. Koriste se rehidracijske otopine ili umjereno zaslađen čaj. Rehidracijska otopina sadrži i elektrolite , tako da sprečava dehidraciju ali ne utiče na smanjenje proliva.

Što se tiče prehrane, nije potrebna nikakva posebna dijeta. Dijete mora što više piti i barem 6 sati od početka rehidracije takođe jesti. Ako je u pitanju dojenče, dojiti što češće, onoliko puta koliko dijete želi. To vrijedi i za djecu na adaptiranoj prehrani. Preporuča se brzo uvođenje normalne uravnotežene prehrane bez dijetnih ograničenja.

Kad se pojavi proliv, preporučuje se uvođenje probiotika. Radi se o korisnim bakterijama koje u crijevima onda regulišu poremećenu funkciju i pomažu brzo uklanjanje simptoma. Skraćuju trajanje proliva i smanjuju broj pražnjenja crijeva.

Kada posjetiti doktora?

  • Kada se proliv ne poboljša za 2-3 dana, tj ako se jave znaci dehidracije.
  • Ako dijete dugo odbija hranu i tečnost.
  • Ako je prisutna visoka temperatura.
  • Što je dijete mlađe, preporučuje se raniji odlazak ljekaru.

Po prekidu tegoba, neophodno je spriječiti ponovno javljanje. To podrazumijeva higijenu djeteta i njegove okoline.

  • Redovno pranje ruku, nekoliko puta na dan.
  • Dezinfekcija površina s kojima je dijete u kontaktu, kao i igračaka.
  • Oprati upotrebljen veš i posteljinu na visokoj temperaturi.
  • Držati dijete u kući barem dan ili dva nakon prestanka tegoba.

Proliv kod djece je česta pojava i sam po sebi ne predstavlja ozbiljan problem, nego je iscrpljujuć i naporan po dijete. Treba imati u vidu da je i pored lične higijene dijete stalno u potencijalnoj opasnosti da se zarazi i da se proliv ponovo javi. Pravovremen odlazak ljekaru skraćuje samu bolest i vraća dijete normalnim svakodnevnim aktivnostima.

 Dr Dragan Grublješić

Kategorije: Medicina