Hemoroidi su bolest savremenog čovjeka. Iako su za hemoroide znali i stari Grci, njihova učestalost u savremenom društvu je višestruko porasla. Ali šta su hemoroidi, zbog čega nastaju, kako ih spriječiti i na koji se način liječe su pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor. Hemoroidi zapravo predstavljaju otok ili upalu spleta krvnih sudova koji okružuju čmar i potpomažu pražnjenje stolice.

Više faktora podpomaže nastanak hemoroida od kojih su najvažniji: nasleđe, dugo stajanje i sjedenje, starost, zatvor, trudnoća i tumori u trbuhu kao i oboljenja jetre i jetrinih krvnih sudova. Takođe masna i začinjena hrana, često konzimiranje alkohola kao i neumjerenost u jelu i piću doprinose nastanku hemoroida.

Osnovni znaci hemoroida su: bol, svrab oko čmara, toplota oko čmara, zatvor, krvarenje, ispadanje hemoroida i dijela čmara, uklještenje hemoroida i alergija. Od dodatnih komplikacija mogu se javiti: zagnojenje oko čmara (apscesi), zapaljenje vena čmara, kanali (fistule), naprsline analne kože (fisure), zapaljenje završnog dijela debelog crijeva (proktitis), gangrena i zgrušavanje krvi u hemoroidima (tromboza).

Postoji više načina da se liječe hemoroidi. Za najlakše slučajeve rezervisana je kombinacija raznih medikamentoznih krema koje se mogu kupiti gotovo u svakoj apoteci a mogu se stavljati i obloge od kamilice ili 3% borne kiseline sa dijetom baziranom na voću i povrću (kompot od suvih šljiva). Ovo terapija samo ublažuje bolove i prelazno je rešenje, a konačno riješenje je jedna od više terapiskih procedura, koju birju zajedno ljekar i pacijent, a koje su veoma efikasne i praktično bezopasne.

Za prevenciju hemoroida bitna je zdrava ishrana sa dosta voća i povrća, fizička aktivnost i izbjegavane svih faktora koji podpomažu nastanak hemoroida a koji su već navedeni u tekstu.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina