Reumatoidni artritis predstavlja sistemsko autoimuno oboljenje koje prije svega pogađa zglobove. Jedan od glavnih mehanizama nastanka i napredovanja oboljenja jeste prisustvo zapaljenja, tako da se u terapji koriste lijekovi koji smiruju zapljenje i tako odlažu i ublažavaju razvoj simptoma i oštećenje pogođenih zglobova i tkiva.

Pitanje koje se nameće jeste: Da li ishranom možemo da unosimo namirnice koje djeluju tako da smiruju zapaljenje? Odgovor na to pitanje je potvrdan.

Nekoliko studija je potvrdilo da konzumacija određenih namirnica smanjuje upalu i samim tim pozitivno djeluje na razvoj simptoma i tegoba koje prate reumatoidni artritis.

Koje su to namirnice?

Riba i ostale namirnice bogate omega- 3 masnim kiselinam  kao što su: proizvodi od soje, orasi, sjemenke od lana. Omega – 3 masne kiseline imaju ulogu u regulisanju upalnog odgovora.

Takođe konzumacija visoko kvalitetnog maslinovog ulja povoljno djeluje na smirivanje upale, pošto maslinovo ulje u svom sastavu ima aktivnu supstancu koja djeluje na sličan način kao i antiupalni lijekovi kao što su aspirin ili ibuprofen.

U red poželjnih namirnice posebno mjesto zauzimaju jagode koje dokazano snižavaju nivo C- reaktivnog proteina u krvi. Taj protein je važan faktor koji učestvuje u procesu nastanka upale u organizmu.

Pored gore navedenih namirnice preporučuje se i konzumiranje namjernica bogatih antioksidansima koji pomažu u čišćenju štetnih materija iz našeg organizma. Namirnice bogate antioksidansima kao što su vitamin C i E te karoten, likopen i flavonoidi su: spanać, kelj, cvekla, borovnica i brusnica. Pasulj, orasi, zeleni čaj, crveno vino, crna čokolada, a pojedini začini kao što su cimet, đumbir i kurkuma su takođe bogati antioksidantima.

Koristeći ove namirnice u ishrani sa akcentom na ishrani baziranoj na konzumaciji voća i povrća smanjujete i rizik od srčanih oboljenja, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa, tako da su koristi za zdravlje višestruke.

Potrebno je reći da je ishrana svakako samo jedan dio u liječenju reuamatoidnog artritisa te da svakako značajno mjesto zauzimaju i lijekovi koji se propisuju u zavisnosti od stadijuma bolesti.

Dr Rajko Ćulibrk

Kategorije: Medicina