Kada kažemo problemi sa krvnim pritiskom, uglavnom se misli na visok krvni pritisak, koji je jedan od vodećih zdravstvenih problema danas u svijetu. Međutim nizak pritisak (hipotenzija) je isto veoma učestala pojava u savremenom društvu.

Naravno kada kažem nizak pritisak, mislim na hronično nizak pritisak od koga pati određeni dio populacije, a ne na po život opasno stanje koje nastaje kod velikog gubitka krvi i sepse, i koje zahtjeva hitnu ljekarsku pomoć.

Pod niskim pritiskom se misli na pritisak čije se vrijednosti kreću oko 90 mmHg za sistolni pritisak (u narodu se često kaže i „gornji“), i oko 60 mmHg za dijastolni pritisak ( u narodu se koriste izrazi „donji“ ili „srčani“ pritisak).

Hronično nizak krvni pritisak sam od sebe nije opasno stanje, i najčešće ne zahtjeva medicinski tretman. Međutim prateće tegobe često ometaju osobu u vršenju svakodnevnih obaveza i smanjuju kvalitet života. U ove prateće tegobe spadaju:

Pospanost

Vrtoglavica

Česti kratkotrajni gubici svijesti

Gubitak koncentracije

Zamućen vid (naročito pri ustajanju sa stolice ili kreveta)

Povremena mučnina

Blijedilo

Iznemoglost

Žeđ

Depresivno raspoloženje

Dakle radi se o nizu simptoma koji pojedinačno ili u kombinaciji čine život težim. Da bi ste se riješili niskog pritiska i ublažili tegobe možete da pokušate nešto od sledećih metoda:

Unosite više soli u organizam! Kao http://bit.ly/2p6VsJS što osobe sa visokim krvnim pritiskom ne bi trebale da konzumiraju so, tako bi osobe sa niskim krvnim pritiskom trebale da unose veću količinu soli. Veća količina soli u ishrani diže pritisak i tako pomaže da se izborite sa hipotenziom. Ipak budite oprezni jer previše soli dugoročno više šteti nego što pomaže.

Unosite više tečnosti u organizam! Dakle unos tečnosti je uvijek dobra stvar za tijelo a kod osoba koje pate od niskog krvnog pritiska to je vjerovatno i najbolja metoda da se izborite sa ovim problemom.

Koristite kompresivne čarape! Ove čarape se koriste kao terapija protiv proširenih vena, a isto tako mogu ih koristiti osobe kojima nizak pritisak otežava život u većoj mjeri. Naravno ovo je za mlađe osobe uglavnom neprihvatljiva metoda iz estetskih razloga.

Izbjegavajte alkohol! Alkohol stimuliše izlučivanje tečnosti iz organizma i tjera na mokrenje, što na kraju dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

Hranite se zdravo! Unosite dosta voća i povrća. Peđite na ishranu sa malim sadržajem ugljenih hidrata i jedite često ali male količine hrane.

Ne mijenjajte naglo položaj! Nagla promjena položaja kod osoba sa niskim pritiskom vodi zamućenom vidu, vrtoglavici i na kraju nesvjestici

Upotreba lijekova! Ovo treba da bude krajnja mjera koju ćete preduzeti. Ipak ako vam nizak pritisak zadaje probleme, vaš porodični ljekar vam može propisati lijek (fludrokortizon) koji diže pritisak.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina