Melanom je postao vemoma aktuelna tema poslednjih godina usled njegove sve veće učestalosti, koja se javlja kao rezultat oštećenja ozonskog omotača i povećanog ultravioletnog (ultraljubičasto, skraćeno UV) zračenja. Razloga za zabrinutost svakako ima jer je melanom jedan od najagresivnijih karcinoma. O kakvoj se zapravo opasnosti radi govori i podatak da iako je melanom najređa forma karcinoma kože, on odnosi najviše života iz ove grupe karcinoma, čak 75%.

Iako su upozorenja na ovu bolest prisutna u medijima, ona su često konfuzna i pokazalo se da ne daju očekivani doprinos kod domaće populacije u otkrivanju ovog opasnog oboljenja. Iz tih razloga mi smo se odlučili da vam damo par jednostavnih smjernica na osnovu kojih možete sami zaključiti kod kojih mladeža ima razloga za zabrinutost i kada bi trebali potražiti stručno mišljenje. Radi lakšeg pamćenja koristimo se olakšicom A,B,C,D,E koja predstavlja početna slova engleske riječi za parametre koje pratimo.

To su sledeći:

Asimetry (asimetrija): Ukoliko je mladež asimetričan tj. njegov oblik je nepravilan on nosi veći rizik nego mladež pravilnog oblika (npr. okrugao).

Border (rubovi ili ivice): Mladež koji ima nepravilne izreckane ivice je opasniji nego mladež čija je ivica pravilna kontinuirana linija.

Color (boja): Mladež koji u sebi sadrži više nijansi boja (najčešće više nijansi smeđe) je sumnjivog karaktera, dok je maldež ujednačene boje cijelom svojom površinom uglavnom dobroćudne prirode.

Dimension (dijametar): Mladeži koji imaju prečnik (dijametar) vići od 6 mm nose sa sobom veći rizik nego mali mladeži.

Evolution (razvoj): Mladež koji sa vremenom raste i razvija se je češće zloćudan po svojoj prirodi nego mladež koji ne raste u površini.

Ovo su osnovni parametri na osnovu kojih razlikujemo bezazlene od potencijalno opasnih mladeža (melanoma). Što veći broj opasnih karekteristika mladež ima, veća je šansa da se radi o melanomu. Iz tog razloga pažljivo pogledajte mladeže na svojoj koži pogotovo novonastale, jer ukoliko se detektuje u ranom periodu melanom je izliječiva bolest.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina