Gastroskopija (ezofago-gastro-duodenoskopija) je dijagnostičko – terapijska procedura kojom se pomoću male kamere vizualno pregleda unutrašnjost vašeg jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva. Aparat kojim se izvodi pregled se zove gastroskop. On se sastoji iz crijeva na čijem vrhu je mala kamera i izvor svjetlosti. Gastroskop se spoji sa ekranom na kojem se uživo vidi ono što kamera snima u unutrašnjosti navedenih organa.

Kako se izvodi gastroskopija?

Prije svega neophodno je da znate da prije izvođenja ove procedure ne smijete jesti niti piti tekućinu barem 6 sati.

Procedura se izvodi u ambulanti od strane gastroenterologa, ili abdominalnog hirurga. Procedura se izvodi u ležećem položaju, na boku. Lokalnim anestetikom u obliku spreja se popršće unutrašnjost pacijentovih usta kako gastroskop ne bi izazivao nadražaje povraćanja. U usta se postavi plastični štitnik koji bi trebao da zaštiti i pacijenta i kameru. Nakon toga se gastroskop plasira kroz usta u jednjak i dalje u želudac. Pri prolasku gastroskopa neophodno je da pacijent napravi akt gutanja da bi uređaj mogao da prođe kroz jednjak i to može izazivati nelagodu. Pacijenti često imaju osjećaj da ne mogu da dišu ali to je zaista subjektivno jer gastroskop ne blokira disajne puteve, Nakon toga pacijent mirno leži do kraja procedure da bi ljekar mogao da načini dobar pregled.

Zašto se izvodi?

Gastroskopija je dijagnostička i terapijska procedura. Dijagnostički se koristi u slučajevima kada postoje nejasni bolovi, mučnine, povraćanja ili krvarenja iz želuca da bi se otkrio  tačan uzrok. Takođe gastroskopom se može uzeti uzorak sluznice (biopsija) želuca da bi se okrile eventualne tumorske ili druge promjene u tkivu.

Terapijski se gastroskopija može koristiti za uklanjanje polipa iz jednjaka ili želuca, zaustavljanje krvarenja ili proširenje suženog jednjaka.

Moguće komplikacije ?

U pricipu komplikacije gastroskopije su jako rijetke i to je jako sigurna metoda pregleda. Moguće je da se desi povreda sluznice,  krvarenje iz sluznice ili infekcija.

 Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina