Tjelesna temperatura se mjeri toplomjerom sa živom, alkoholom ili digitalnim toplomjerom i to pod pazuhom (aksilarno), pod jezikom(oralno) ili u završnom dijelu debelog crijeva(rektalno). Najčešći način je pazušni, u trajanju od 5 minuta kod odraslih a oko 10 kod djece.

Kod male djece se preporučuje temperaturu mjeriti rektalno, pri čemu treba voditi računa da su tako dobivene vrijednosti obično za 0.5 do 1˚C više nego one mjerene pod pazuhom.

Kao normalne vrijednosti uzimaju se one od 36 do 37˚C. Povišenom temperaturom smatra se ona čija je vrijednost od 37 do 38.5˚C, dok se one preko 38.5˚C klasifikuju kao visoke i to stanje se zove vrućica.

Povišenu temperaturu prate glavobolja, drhtavica, znojenje, gubitak apetita i slično.

Kako sniziti povišenu temperaturu kod djece?

Opšte preporuke su da se redovno prozračuje prostorija u kojoj dijete boravi. Dijete obući u laganu pamučnu odjeću i pokriti laganim prekrivačem. Omogućiti da se dosta odmara, ali i dozvoliti da se igra, pri čemu voditi računa da aktivnosti ne budu preživahne. Dati djetetu da pije dovoljno mlake tečnosti(voda, čajevi, sokovi), pri čemu ne treba pretjerivati.

Kod djece mlađe od 3 godine, temperaturu do 37.5˚C(38˚C rektalno) treba tretirati klasičnim mjerama. One obuhvataju kupanje djeteta u mlakoj vodi(32-33˚C), spužvicom ili krpom u trajanju od 20-ak minuta, zatim umatanje djeteta u vlažan peškir ili pelenu umočen u vodu sobne temperature. Preko toga se stavi suv peškir ili plahta i držati tako 5-10 minuta. Poslije toga, dijete obrisati suvim peškirom. Ne umatati lice i glavu.

Kada temperatura pređe 37.5˚C(38˚C rektalno), ove postupke ponavljati dok se temperatura ne spusti ispod kritične(tuširanje svakih 20ak minuta). Ukoliko ovim mjerama nismo u mogućnosti sniziti temperaturu, u obzir dolazi primjena lijekova. Najčešće se koriste tzv antipiretici, i to u obliku čepića(pogodni kod beba) ili sirupa(kod starije djece).

Kod djece starije od 3 godine, kritična vrijednost temperature je nešto viša, 38˚C aksilarno(38.5˚ rektalno). Procedura je slična, do te vrijednosti pokušati sa tuširanjem djeteta ili umotavanjem u vlažne plahte ili peškire. Preko 38˚C posegnuti za sirupima, sve dok temperatura ne spadne ispod kritične.

Sirupi se doziraju u zavisnosti od uzrasta djeteta. Od 3 mjeseca do 1 godine, pojedinačna doza je ½ do 1 kašika. Od 1 do 5 godina, doza je 1 do 2 kašike. Od 6 do 12 godina to su 2 do 4 kašike. Sirup se daje svakih 4-6 sati po potrebi, a maksimalno se mogu primjeniti najviše do 4 pojedinačne doze u toku 24 časa.

Kada se javiti doktoru?

  • Ako povišena temperatura traje duže od 5 dana.
  • Ako se ne može sniziti klasičnim ili farmakološkim metodama.
  • Ako dijete teže guta, ako je vrat ukočen i bolan prilikom saginjanja prema naprijed.
  • Ako se javi osip po koži ili sluzokoži usta.
  • Ako se pojave grčevi( tzv. febrilne konvulzije).
  • Ako je dijete jako pospano ili se ne može probuditi.

Dr Dragan Grublješić

Kategorije: Medicina