kataraktaKatarakta predstavlja zamućenje sočiva u oku što vodi do gubitka vida. To je najčešći uzrok slijepila i obično se rješava operacijom. Gubitak vida se dešava iz razloga što zamućenje sočiva spriječava prolaz svjetlosti do mrežnjače (retine) te je onemogućeno stvaranje jasne slike objekta koji gledamo.

Katarakte izazvane starenjem su odgovorne za oko 51% slijepila u svijetu, što preneseno na populaciju čini oko 20 miliona ljudi širom svijeta.

Koji su uzroci i faktori rizika?

  1. Godine (sočivo prirodno propada sa godinama i nastaje katarakta) – najčešći uzrok.
  2. Povreda oka.
  3. Zračenje prije svega ultravioletno zračenje (UV) mada i ostale forme zračenja su takođe štetne (x zračenje kod rendgen tehničara).
  4. Genetske bolesti (Daunov sindrom i slična oboljenja).
  5. Bolesti kože (atopijski dermatitis, ekcem, pemfigus itd.).
  6. Bolesti zavisnosti (pušenje, teške droge, a prema nekim rezultatima i alkohol mada su rezultati dvosmisleni).
  7. Lijekovi (kortikosteroidi na prvom mjestu, lijekovi koji izazivaju suženje zjenice i koji se koriste kod glaukoma).
  8. Bolesti metabolizma ( dijabetes melitus ili šećerna bolest, galaktozemija i još mnoge druge rijetke bolesti).
  9. Neke urođene bolesti i infekcije (urođena infekcija rubeolom i citomegalovirusom, uveitis, u rijetkim slučajevima vodene ospice itd.).

Kako se liječi?

Katarakta se liječi gotovo isključivo hirurški tj. operaciom. To prije svega važi za kataraktu izazvanu godinama. Za ostale forme je moguća prvencija u smislu prestanka izlaganja faktoru rizika tipa pušenje i slično, mada jednom kada se razvije i u tim slučajevima je operacija jedini lijek.

Operacija katarakte  je jedan od najstarijih hirurških zahvata u istoriji medicine, a prvi zapisi o operaciji katarakte su stari 2000 godina.

Danas je to rutinska operacija sa ogromnim procentom uspješnosti. Pacijent se pušta na kućno liječenje najčešće istog dana, a pacijenti bi se trebali uzdržati od napora i dizanja teških predmeta oko mjesec dana.

 Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina