Kondilomi su najrasprostranjenija polna bolest, uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Identifikovano je preko 70 različitih tipova HPV-a, od kojih svaki pogađa određen deo tijela. Više od 30 tipova virusa prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica. U 90% slučajeva kondilomi su uzrokovani tipovima 6 i 11. Više tipova virusa, od kojih su najčešći  tipovi 16 i 18, dokazano je da dovode do razvoja karcinoma grlića materice zbog čega ovo oboljenje zahtjeva posebnu pažnju. HPV infekcija takođe predstavlja rizik za nastanak karcinoma  sluzokože anusa i glansa kod muškarca.

Bolest se najčešće prenos polnim odnosom, bilo da je u pitanju vaginalni, oralni ili analni seks. Međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, na primjer kontaktom ruke sa genitalnim područjem.

Na mjestu kontakta dolazi do prodora virusa kroz kožu i sluzokožu i na tim mjestima se mogu razviti kondilomi. Kod 90% zaraženih se ne razvijaju kondilom,i ali oni i dalje mogu da budu prenosioci infekcije. Bolest se javlja najčešće u uzrastu od 20 do 24 godine.

Simptomi hpv infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva ćete u naredna tri mjeseca nakon seksualnog kontakta sa oboljelom osobom primjetiti simptome. Kondilomi se obično razvijaju onda kada je organizam najslabiji, kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. 

Simptomi

Kada je infekcija lokalizovana na koži, početna promjena je mala ružičasta ili bijela papula koja vremenom dobija piramidalno izduženi izgled, često na peteljci ružičaste boje, čijim spajanjem nastaju promjene karfiolastog izgleda. Medjutim na sluzokoži malih usana , introitusa vagine i samoj vaginalnoj sluzokoži srećemo potpuno drugačije promjene koje izgledaju kao bjeličasta ispupčenja, na inače glatkoj sluzokoži, koja na taj način postaje gruba i neravna sa brojnim prstolikim zadebljanjima. Pojavu kondiloma može pratiti osjećaj svraba i peckanja.

Liječenje

Pod kojim se zapravo podrazumjeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lijek koji će zauvijek odstraniti HPV virus iz organizma. Skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko metoda.

 Liječenju kondiloma obavezno se podvrgavaju oba partnera.

Prevencija

Korištenje kondoma se preporučuje kao najsigurnije zaštitno sredstvo iako ne pruža 100% sigurnost od infekcije, jer je dovoljno da se zarazite da dođete u kontakt sa oboljelom kožom ili sluzokožom.

Dvije vakcine se nalaze u upotrebi, međutim prate ih kontraverze vezane za efikasnost, tako da u velikom broju zemalja vakcinacija je ostavljena na lični izbor.

Dr Rajko Ćulibrk

Kategorije: Medicina