Gotovo da nema čovjeka koji u toku svog života nije imao kožne bradavice.  One su sveprisutne, lako prenosive , predstavljaju bezazlen medicinski problem, ali značajno estetsko opterećenje. Najčešći tip bradavica su upravo navedene veruke vulgares koje se pojavljuju na prstima, šakama i podlakticama iako postoji još nekoliko tipova bradavica koje se pojavljuju na stopalima, licu, genitalijama.

Uzrok : Sve navedene bradavice su posljedica virusne infekcije. Virusi se prenose  u kontaktu sa drugim ljudima i njihovim ličnim stvarima , dospijevaju na kožu i kroz kožne ranice ulaze u kožu i inficiraju tkivo.

Bradavice se obično pojavljuju kod osoba  oslabljenog imuniteta i djece. Obično se javljaju poslije 2-6 mjeseci od kontakta.

Liječenje bradavica : Obično nije neophodno, jer se bradavice same povuku u periodu od 2 godine. Ipak ukoliko se same ne povuku ili predstavljaju estetski problem mogu se liječiti. Postoji nekoliko metoda liječenja bradavica, međutim nijedna ne može garantovati apsolutni uspjeh jer se bradavice često ponovo pojavljuju. Metode koje se najčešće primjenjuju :

–          Tretiranje tečnim azotom (krioterapija)

–          Upotreba određenih preparata koji se nanose na bradavice na bazi acetilsalicilne kiseline (aspirina).

–          Hirurške i elektrohirurške metode uklanjanja

Postoje različiti kućni recepti, i preparati koji se mogu nabaviti u apotekama na biološkoj ili hemijskoj osnovi koji se sa različitim uspjehom mogu primjenjivati. Generalno se preporučuje nakon potvrde da se radi o virusnim bradavicama da se probaju tretirati sa preparatima na biološkoj osnovi,a u slučaju neefikasnosti djelovati nekom od navedenih metoda. Liječenje je u nadležnosti dermatologa.

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina