Dolaskom ljeta dolaze i opekotine od sunca. Često zanemarujemo upozorenja i kao rezultat toga na kraju dana imamo opekotine.  Na dijelovima tijela koji se rijetko izlažu suncu mogu nastati jake opekotine, jer sadrže malo pigmenta. Mjesta pokrivena kupaćim kostimom, vrhovi stopala i ručni zglob koji normalno štiti ručni sat rizični su dijelovi tijela.

Šta učiniti?

Kada su u pitanju opekotine prvog stepena, koje se manifestuju crvenilom kože, dermatolozi nam savjetuju da razmišljamo hladno. Najbolji lijek za opekotine od sunca su hladne obloge, koje ne samo da pružaju trenutno olakšanje već i pomažu koži da se oporavi. Oblozi od hladne vode mogu ublažiti gruba, vruća mjesta, kao što to mogu losioni ili masti bez anestetika ili parfema koji mogu nadražiti kožu ili je učiniti osjetljivom.

Preporučuje se i nanošenje na kužu maslinovog ulja koje ima visok postotak nezasićenih masti i vitamina A i E, što pomaže oporavak kože.

Također, preporučuje se aloe vera gel ili losion i hidrokortizon krema, protivupalni lijek koji se brzo razgrađuje u koži te efikasno pomaže u liječenju opekotina. Tuširanje hladnom vodom ili hladna kupka također pomažu.

Kada se javiti doktoru?

Ukoliko se na vašoj koži pojave mjehuri ili opekotine budu jako bolne, to je alarm za odlazak ljekaru da bi se procjenila težina opekotina. Koža oštećena suncem predstavlja slabu prepreku za pojavu infekcije i ako se infekcija razvije, ozdravljenje može biti usporeno. Doktor može ocijeniti težinu infekcije i ako je potrebno, propisati antibiotike.

Posebna napomena

Nakon što se opečena koža oljušti, novo izloženi slojevi su tanki i u početku vrlo osjetljivi na sunčevo svjetlo. Ta područja mogu ostati jako osjetljiva tokom nekoliko sedmica.

Dugotrajna izloženost prirodnom sunčevu svjetlu ili vještačkom u salonima ljepote za postizanje efekta preplanulosti može uzrokovati dugotrajno oštećenje kože. Sasvim jednostavno, nema sigurne preplanulosti.

Dr Rajko Ćulibrk

 

Kategorije: Medicina