measles-at-a-childMorbili su virusno oboljenje pretežno dječijeg doba koje je u 2013.godini odnijelo preko 145 000 života u svijetu.  Radi se o oboljenju iz grupe osipnih groznica što znači da oboljeli  imaju povišenu tjelesnu temperaturu  i osip po tijelu.  

Izazivač oboljenja  je morbili virus. Virusi se nalaze u nosu  , ustima I grlu oboljelih I prenose se pljuvačkom što znači da bilo kakav bliski kontakt sa oboljelim može dovesti do zaraze.  Inače morbili su poznati kao vrlo infektivno oboljenje  tako da se dosta lako prenose sa jedne osobe na drugu.

Najznačajniji simptom  je osip koji se prvo javlja na licu i iza ušiju a nakon toga duž ruku, trupa i nogu pri čemu zahvati cijelo tijelo.  Osip je praćen i :

  • Visokom temperaturom ( 39-40 stepeni Celzijusa)
  • Bjeličastim mrljama na sluznici u ustima (Koplikovim mrljama)
  • Suvim kašljem
  • Crvenim nosom
  • Crvenim očima (konjunktivitis)

Za dijagnozu oboljenja  obično je dovoljan klinički pregled specijaliste infektologa.  Dodatne pretrage iz krvi mogu biti potrebne  u  nedovoljno jasnim slučajevima.

Liječenje i olakšavanje tegoba : Morbili obično prolaze bez liječenja  tokom 2-3 nedelje.  S obzirom da se radi o virusnom oboljenju ne postoji konkretan lijek  već se liječenje svodi na  odmor, unošenje dovoljnih količina tekućine , upotreba  lijekova za snižavanje temperature. Takođe oboljelima smeta izražena svjetlost te se prepručuje boravak u manje osvjetljenim prostorijama.  Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u zemljama u razvoju sva oboljela djeca bi trebala da dobijaju vitamin A koji utiče na smanjenje intenziteta simptoma.

Komplikacije : Ono zbog čega su morbili opasni jesu moguće po život opasne komplikacije u vidu upale pluća i  zapaljenja mozga .

Sprečavanje  oboljenja se sprovodi u djetinjstvu kroz vakcinisanje MMR vakcinom.  Vakcina se može koristiti i kod onih koji su bili izloženi virusu a nisu vakcinisani jer se tako može spriječiti obolijevanje.

 Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina