Dijabetes izaziva mnogo značajnih komplikacija i promjena u ljudskom organizmu. Stopala su posebno ugrožena zbog činjenice da nose teret cijelog  ljudskog tijela. Neuropatija (oštećenje nerava) i vaskulopatija (oštećenje krvnih sudova)  izazvane neregulisanim nivoom glukoze u krvi dovode do pojave hladnog stopala na kome je  smanjen osjećaj za dodir  i bol. Iz tog razloga osobe sa dijabetesom ne osjećaju  kada se ubodu , udare ili nažuljaju kožu stopala.

Čak i nabor na unutrašnjosti cipela zbog dugotrajnog pritiska može dovesti do nastajanja rana na stopalima.  Jednom nastale rane teško zarastaju i  mogu lako da se šire, inficiraju i dovode do daljih  komplikacija. U zapuštenim slučajevima liječenje se vrši  hirurškim putem, ponekad čak i amputacijom dijela ili cijelog stopala. Iz tog razloga je neophodno da svi oboljeli , a posebno dugogodišnji dijabetičari obrate posebnu pažnju na njegu svojih stopala.

Šest savijeta na šta bi trebali obratiti pažnju :

1. obavezan svakodnevi samopregled stopala (samostalno, uz pomoć ogledala ili druge osobe obratiti pažnju na postojanje  iritacija, crvenila, ranica)

2. ne hodati bosi

3. svakodnevno prati stopala sa mlakom vodom i blagim sapunima

4. pažljivo birati obuću koja mora da bude udobna i komforna

5. nositi pamučne čarape

6. ne stavljati meleme, kreme ili druge preparate na već nastalu ranu već se obavezno  javiti svom porodičnom ljekaru.

Dr Mladen Petić

 

Kategorije: Medicina