Radi se o hroničnom kožnom oboljenju široko rasprostranjenom , nedovoljno jasnog uzroka i u većini slučajeva neizlječivom.

Zašto nastaje ?

Iako se ne zna tačno kako i zašto nastaje smatra se  da je u osnovi autoimunog karaktera (organizam sam sebe napada) . Definitivno je utvrđeno  da oboljenje ima  nasljedno opterećenje što znači da se često javlja kod više osoba  u jednoj porodici. Takođe je poznato da je prvi napad izazvan nekim provocirajućim faktorom – jakim stresom, infekcijom , nekim ljekovima, pušenjem.

Kako se manifestuje psorijaza ?

Psorijaza se prepoznaje po crvenkastim kružnim ili ovalnim pečatima po koži koji su prekriveni bjeličastom skvamom (oljuštenom kožom).  Pečati se najčešće javljaju na tjemenu, na laktovima,  u području krsta ili koljena. Mogu se javiti na bilo kom mjestu na tijelu iako najčešće na koži iznad zglobova. Iako  kožne promjene najčešće izgledaju kao što je opisano moguće su i promjene atipičnog oblika i veličine kao i one  koje obuhvataju velike površine tijela.

Za psorijazu je karakteristično da  kožne promjene nisu konstantne te se vremenom mogu smirivati i ponovo javljati a to je često provocirano psihološkim faktorima.

Liječenje ?

Još uvijek nije pronađen definitivan lijek za psorijazu, ipak postoje mnogi  preparati koji se koriste za ublažavanje i smirivanje kožnih promjena. Neki od preparata koji se koriste su :

  • Kortikosteroidne masti
  • Masti koje sadrže analoge vitamina D3 – kalcipotriol
  • Topikalni retinoidi
  • Preparati na bazi katrana
  • Salicilna kiselina

Takođe se koristi i fototerapija (upotreba ultraljubičastih zraka) samostalno ili u kombinaciji sa tabletama psoralena, kao i metotrexat ili cyclosporine.

Dobri rezultati se postižu i liječenjem u banjama koje su specijalizovane za tretman kožnih oboljenja. Novije metode podrazumijevaju  upotrebu  imunološke terapije, ihtioterapiju (upotreba ribica u liječenju).

Dr Mladen Petić

 

Kategorije: Medicina