Bol u leđima je učestala pojava u modernom društvu i po nekim procijenama čak 85 posto čovječanstva ima ovu vrstu problema. Ni dan danas uprkos svim dostignućima na polju medicine u velikom broju slučajeva nismo u stanju da tačno detektujemo uzrok bola u leđima.

Čak i vježbe, čiji pozitivni efekti su već odavno dokazani kod nekih ljudi mogu izazvati suprotne rezultate i pogoršati već postojeći problem.

Ovde ćemo navesti sedam najčešćih razloga za bol u leđima i ponuditi neka rešenja koja vam mogu pomoći.

Previše vremena za računarom, smartfonom ili tabletom je jedan od glavnih uzroka bola u leđima. Danas osoba u razvijenom svijetu provede u prosijeku 9 satai dnevno za računarom u nepravilnom položaju što se katastrofalno odražava na leđa.

Rješenje: Koristite jastučiće za podršku leđima. Podesite vašu stolicu tako da su vam oči u nivou ekrana, vaše ruke i noge su savijene pod uglom od 90 stepeni, a tako da vaša stopala dodiruju pod i odmaraju se na njemu.

Fizička neaktivnost i slabost mišića trupa (trbušnjaka, leđnih mišića, mišića zdjelice i mišića zadnjice). Sve ove grupe mišića zajedno učestvuju u održavanju našeg tijela uspravnim i zapuštanje samo jedne od navedenih grupa vodi njihovoj slabosti i opterećenju drugih grupa te pojavi bola.

Rješenje: Bavite se fizičkom aktivnošću i vježbajte sve gore nabrojane regije podjednako.

Spavanje na stomaku. Spavanje na stomaku uskraćuje kičmi mogućnost da se opusti i dovodi do njenog dodatnog opterećenja te se javlja bol.

Rješenje: Probajte promjeniti položaj u kome spavate ili bar ako već ne možete da spavate na leđima ili boku stavite jastučić pod vaše kukove kada spavate potrbuške

Pušenje je povezano sa povećanom učestalošću bola u leđima. Nikotin smanjuje protok krvi kroz kičmu, a takođe smanjuje i absorpciju kalcijuma što sve vodi do povećane osjetljivosti vaših leđa.

Rješenje: Rešenje je u ovom slučaju očigledno. Dakle probajte prestati pušiti i to ne samo zbog vaših leđa nego za dobrobit cijelog organizma.

Emotivna neuravnoteženost i depresija. Nije tajna da hronična bol često uzima danak vašem mentalnom zdravlju čineći vas depresivnim. Najnovija istraživanja su pokazala da je i obrnuto moguće. Moguć krivac za ovo je hormon kortizol koji je hormon udružen sa stresom kome su depresivne osobe sklone kao rezultat nemogućnosti nošenja sa problemima.

Rješenje: U ovom slučaju terapija koju primjenjujete protiv depresije u formi antidepresiva, grupne terapije itd. ima blagotvoran efekta i na fizičku bol koju osjećate tokom perioda mentalnih kriza, te tako i  na bol u leđima.

Nepravilna obuća najčešće u slučaju ženskog pola. Naime svi već znamo da često nošenje visokih peta loše djeluje na vašu kičmu ali i obuća sa ravnim đonom takođe izaziva probleme tipa sandala, japanki ili baletanki.

Rješenje:  Izbjegavajte nošenje prethodno nabrojanih vrsta obuće. Koristite ortopedske uloške i nemojte nositi istu vrstu obuće svaki dan nego ih mjenjajte.

Pretjerano i predugo ležanje. Ležanje i odmor djeluju blagotvorno na naša leđa ali ako se pretjeruje onda se dobije više štete nego koristi. Ležanje duže od dan dva pogoršava i produžuje bol u leđima.

Rješenje: Kada ste bolesni ili prikovani za krevet trudite se da ako ste u mogućnosti održite minimalan nivo fizičke aktivnosti. Kratkotrajna šetnja će vam daleko više koristiti nego konstantno ležanje.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina