Srčana slabost, insuficijencija, dekompenzacija ili jednostavno popuštanje srca je hronično, tj dugotrajno stanje slabosti srčanog mišića kao pumpe. U ovom stanju, srce je oslabljeno i „nema snage“ da u dovoljnoj mjeri pumpa krv u organe i mišiće, te nije sposobno da odgovori potrebama organizma za kiseonikom i hranljivim materijama, u zavisnosti od fizičke aktivnosti(mirovanje ili napor).

Srce, sa svoje strane, iako nije u mogućnosti, nastoji da obavi svoju funkciju opskrbe organizma krvlju, pa počinje brže da radi, srčane šupljine se proširuju i dolazi do zadebljanja srčanog mišića. Vremenom, ovakvo stanje dovodi do prepunjenosti krvlju krvnih sudova u plućima, stomaku i nogama, a u uznapredovalom stadijumu dolazi do izljevanja tečnosti(seruma) iz k.sudova što se manifestuje zadihanošću, otežanim disanjem, zamaranjem, otokom potkoljenica i stomaka.

Koliko često se javlja?

-rizik od pojave popuštanja se povećava sa godinama.

-u svijetu od srčane slabosti boluje oko 22.5 miliona ljudi.

-godišnje se otkrije oko 2 miliona novih slučajeva.

-smatra se da među osobama starijim od 65 godina, njih 6-10% ima srčano popuštanje.

Koji su uzroci?

-najčešći uzroci su visok krvni pritisak i srčani udar(infarkt).

-rjeđi uzroci su upala srčanog mišića(miokarditis), mane srčanih zalistaka te ostala oboljenja srčanog mišića(kardiomiopatije).

Koji su simptomi?

-kratkoća daha(zadihanost).

-otoci potkoljenica, prije svega oko gležnjeva(skočnih zglobova).

-manjak energije(brzo zamaranje).

-otežano spavanje noću zbog problema sa disanjem. Osobe sa srčanom slabošću ne mogu spavati u ležećem položaju te se odižu u polusjedeći ili sjedeći položaj leđima naslonjenim na više jastuka, što olakšava disanje i san.

-kašalj i pjenušavi sekret, zbog prepunjenosti pluća tečnošću što otežava i sprečava normalno disanje. Zvuk poput zviždanja, koji se javlja u ovakvim stanjima, znak je otežanog disanja.

-otok stomaka.

-gubitak apetita.

-učestalo mokrenje noću.

-konfuzija(smetenost) i otežano pamćenje-posljedica nedovoljnog dotoka kiseonika u mozak.

Kako se liječi?

Liječenje ima za cilj da umanji i otkloni tegobe, poboljša kvalitet života i smanji smrtnost. Srčano popuštanje zahtijeva doživotnu terapiju lijekovima, u zavisnosti od uzroka i stepena popuštanja, tj težine samog oboljenja. Terapija ima za cilj rasterećenje srčanog mišića, bilo preko usporavanja ubrzanog rada koji je posljedica slabosti, zatim pojačanja snage samog mišića te smanjenja opterećenja srčanih šupljina krvlju sa periferije.

Kako možemo sami sebi pomoći?

-voditi računa o pravilnoj ishrani, kozzumirati više voća i povrća. A izbjegavati životinjske masnoće, jako zasoljenu i masnu hranu.

-biti fizički aktivni svakodnevno.

-kontrolisati krvni pritisak.

-smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu.

-izbjegavati pušenje i alkohol.

-regulisati nivoe šećera i masnoća u krvi.

-redovno uzimati lijekove koje propiše ljekar.

Dr Dragan Grublješić

Kategorije: Medicina