Ljeto je doba godine kada je trovanje hranom najučestalije. Visoke temperature pogoduju razvoju mikroortanizama, tako da treba biti vrlo oprezan tokom ljetnjih mjeseci po pitanju konzumiranja i spremanja hrane. Trovanje hranom je širok pojam, jer podrazumjeva više različitih oboljenja koja imaju slične simptome, ali težina oboljenja je itekako različita. Pravilna procijena o kojoj vrsti trovanja je riječ je od neprocijenjive vrijednosti za uspjeh liječenja.

Koji su faktori rizika?

Stafilokokno trovanje hranom predstavlja najčešći ali i najlakši oblik trovanja hranom. Kao što je već navedeno najčešće se javlja u ljetnom periodu. Mljeveno meso, kašasta hrana i slatkiši su najčešće namirnice koje izazivaju ovu vrstu trovanja.

Kako prepoznati?

Oboljenje se javlja otprilike 1 do 12 časova nakon konzumacije kontaminirane hrane. Počinje naglo, iz čistog zdravlja bez ikakvog prethodnog upozorenja. Glavni simptom je povraćanje, koje je uporno i obilno, a udruženo je sa bolovima u stomaku i prolivom. Temperatura se obično ne javlja.

Oboljenje traje od 24 do 72 sata i samo po sebi je bezopasno. Stafilokokno trovanje je najlakša forma trovanja hranom, ali zbog kliničke slike koja ima dosta sličnosti sa drugim, težim oblicima trovanja hranom, izuskuje poseban oprez i ne treba žuriti sa postavljanjem diagnoze.

Kako se liječi?

Terapija stafilokoknog trovanja hranom je simptomatska. Najvažnije je uzimati dosta tečnosti da bi se spriječila dehidratacija organizma. Ukoliko je povraćanje veoma obilno, i ne može se uzimati tečnost na usta potrebno je dati intravensku infuziju. Mirovanje u krevetu i odmor se podrazumjevaju. Ukoliko su grčevi u stomaku suviše bolni može se uzeti neki spazmolitik ( Buscopan). Na kraju treba se reci da je najveća opasnost kod stafilokoknog trovanja hranom pograšna procijena i previd nekog težeg oboljenja. Iz toga razloga je neophodno obratiti se ljekaru da bi se isključile teže forme trovanja.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina