Prvi preparat u obliku tableta za oralnu hormonsku kontracepciju registrovan je 1960. u SAD-u, a zatim 1961. godine u Zapadnoj Njemačkoj. Od tada do danas preparati su usavršavani tako da trenutno imamo četiri generacije tableta.

Korištenje oralnih kontraceptiva za zaštitu od neželjene trudnoće najčešča je metoda kontracepcije u razvijenim zemljama, ali ne i kod nas. Većina oralnih kontraceptivnih pilula sadrži u pojedinačnom pakovanju 21 tabletu, koje kod većine preparata nose oznaku dana u nedelji ili brojeve od 1 do 21, a postoje i preparati koji imaju oznaku od 1 do 28.

Prema istraživanjima u prvoj godini korištenja vjerovatnoća da ćete ostati trudni se kreće od 0,3 do 9% u zavisnosti od pažljivog i redovnog uzimanja tableta, što čini ovaj način kontracepcije jednim od najsigurnijih.

Prije početka upotrebe tableta obavezno trebate da posjetite ginekologa i provedete iscrpan razgovor kako bi se utvrdilo da li mate neke bolesti ili sklonosti za njihov razvoj, a da pripadaju grupi apsolutnih ili relativnih kontraindikacija za primjenu oralnih kontraceptiva. Pri odabiru oralnih kontraceptiva treba dati prednost niskodoznim savremenim preparatima.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od posljednje tablete ste napravili pauzu manju od 12 sati, “zaboravljenu” tabletu je potrebno uzeti čim se sjetite. Sljedeću tabletu uzmite u njeno uobičajeno vrijeme, bez obzira na to što ste “zaboravljenu” tabletu uzeli isti dan. Uzimanje ostalih tableta nastavite na uobičajeni način. U ovom slučaju je kontraceptivna zaštita očuvana tokom ciklusa.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od posljednje tablete ste napravili pauzu dužu od 12 sati, kontraceptivna zaštita u daljem ciklusu nije osigurana, odnosno postoji mogućnost da ostanete trudni, ako se ne pazite. I u ovom slučaju “zaboravljenu” tabletu treba uzeti čim se sjetite, a tablete nastavljate da uzimate dok ne potrošite sve iz kutije, radi očuvanja ciklusa. Istovremeno primjenjujte dodatne načine kontracepcije (kondomspermicidi).

Glavne prednosti su pouzdanost i povoljni uticaji na zdravlje.Pogodna za većinu žena. Nije pogodna samo za zaboravne žene i za žene koje pate od određenih bolesti.
Povoljni zdravstveni uticaji kombinovane hormonske kontracepcije podrazumevaju: uredan menstrualni ciklus, eliminisanje bolnih menstruacija, poboljšanje predmenstrualnog sindroma, smanjivanje rizika kasnijeg razvoja karcinoma endometrijuma i jajnika.

Rizici

Prema studijama neželjeni efekti se javljaju kod 30% korisnica. Najčešća su intermenstrualna krvarenja koja se tokom dva do tri ciklusa spontano riješe. Nakon toga slijede glavobolja, napetost i osjećaj bola u dojkama, akne, edemi, mučnina i povraćanje, depresija, promjene raspoloženja.

Od težih komplikacija tu je prije svega povećanje rizika od pojave duboke venske tromboze što može da dovede do plućne embolije. Zbog toga se svim ženama koje koriste tablete za kontracepciju preporučuje da prestanu sa pušenjem jer pušenje dodatno povećava rizik za nastanak ove teške komplikacije.

Glavna kontraverza koja danas prati upotrebu tableta za oralnu hormonsku kontracepciju jeste stav dijela naučne javnosti da njihova upotreba dovodi do porasta rizika za pojavu karcinoma dojke, a kod žena koje počnu uzimati tablete za kontracepciju prije 25. godine da imaju povećani rizik za pojavu karcinoma grlića materice. Posljednje studije ukazuju na to da teško možemo da se složimo sa ovim stavovima, te se smatra da su prednosti korištenja oralne hormonske kontracepcije mnogo veći od mogućnosti povećanja rizika za pojavu karcinoma dojke i grlića materice. U svakom slučaju ove podatke treba imati u vidu dok se oni konačno ne potvrde ili opovrgnu.

Bitna napomena za sve žene koje se odluče za ovaj vid kontracepcije, je da trebate da obrate pažnju na zaštitu od polno prenosivih bolesti.

Za razliku od razvijenih zemalja na našim prostorima upotreba oralnih kontraceptiva je veoma malo zastupljena kao način kontracepcije, najvjerovatnije zbog neznanja i velikog broja kontraverzi.

Nadam se da će ovaj članak pomoći da se pojasne nedoumice koje prate upotrebu tablete za kontracepciju. Tema je veoma široka i ovo je samo kratak pregled najbitnijih informacija, za detaljnije informisanje svakako treba da se obratite svom ginekologu.

Dr Rajko Ćulibrk

Kategorije: Medicina