teniski lakatTeniski lakat , (lat. Epicondylitis lateralis) predstavlja pojavu specifičnog bola u spoljašnjem dijelu zgloba lakta.

Većina Vas je vjerovatno čula za izraz tenski lakat. Kao što mu ime i govori javlja se često kod tenisera ali se javlja i kod drugih ljudi  i zanimanja (slikara, stolara, vodoinstalatera,mesara).

Šta predstavlja?  

Radi se o zapaljenju tetiva i okolnog mekog tkiva u predjelu spoljašnjeg dijela lakta (spoljašnjeg epikondila). Nastaje kao rezultat dugotrajnih i ponavljanih mikrooštećenja navedenih tetiva.

Koji su simptomi ?

Oboljenje se manifestuje bolom u području specifične tačke u spoljašnjem dijelu lakta. Bol se može širiti u predio podlakta i šake i obično se pojačava sa pokretima šake (najviše pri opružanju i uvrtanju ruke u laktu). Bol remeti svakodnevno funkconisanje osoba jer otežava rukovanje, okretanje kvake na vratima ili držanje čaše.

Dijagnozu postavlja ortoped na osnovu pregleda.

Liječenje ??

Dosta često nije potrebno posebno liječenje jer bol prolazi sam od sebe. Međutim kod onih koji imaju izraženije bolove koriste se neke od navedenih terapijskih procedura:

  • Fizikalna i kinezi terapija (vježbe, struje, laseroterapija)
  • Hlađenje ledom bolnog mjesta 3-4 puta dnevno po 10-15 minuta
  • Upotreba lijekova protiv bolova
  • Apliciranje lijekova injekcijom u bolno mjesto

Ukoliko navedeni terapijski modaliteti ne daju odgovarajući rezultat onda je krajnje rješenje hirurško liječenje.

Savjet za tenisere – Pojava ovog bolnog sindroma je  najčešće znak pogrešne tehnike pri udaranju loptice!

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina