Trihineloza je dosta zastupljena  na našim prostorima, naročito u zimskim mjesecima. Riječ je o infekciji parazitom Trichinella Spiralis. Do zaraze dolazi konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa koje je zaraženo  larvama.  Unešena  larva će se u tankom crijevu pretvoriti u crva koji će dati nove larve. Te larve će se  zatim širiti po cijelom tijelu sa posebnom sklonošću  za mišiće u kojima se učahure.

Kako prepoznati : Prvi simptomi se  javljaju  2-7 dana nakon konzumiranja zaraženog mesa i obično se javljaju stomačne tegobe , povraćanje i proliv. Nakon toga se javljaju simtomi koji su znak da je parazit napao mišiće :visoka temperatura, bol u mišićima, opšta slabost, otok lica i /ili očnih kapaka, glavobolja, konjunktivitis.

Najopasnije komplikacije su ukoliko parazit napadne srce, pluća ili mozak i tada mogu nastati  zapaljenja navedenih organa.

Dijagnoza:  se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, analize krvi i stolice, trihinoskopske analize mesa. U slučaju nemogućnosti dokazivanja bolesti poslednja opcija je uzimanje uzorka  mišića na analizu (biopsija mišića).

Liječenje u slučaju blažih infekcija  nije neophodno i bolest prolazi kada paraziti uginu. Opšta slabost, bolovi u mišićima i proliv mogu potrajati mjesecima nakon toga. U slučaju nešto ozbiljnije infekcije koriste se lijekovi (za bolove, antiparazitarni lijekovi , antihistaminici i kortikosteroidni lijekovi).

Preporuka : Do infekcije dolazi obično jedući nedovoljno termički obrađeno zaraženo meso (sušeno i dimljeno meso, kobasice…) te se prema preporukama tretiranje mesa na temperaturi od minimum 77 stepeni tokom 30 minuta ili zamrzavanjem na -18 tokom 24 sata paraziti u potpunosti uništavaju i meso postaje bezbjedno za konzumiranje.

Najbolja mjera prevencije je ona zakonom obavezana –  trihinoskopski pregled  mesa u nadležnom veterinarskom centru.

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina