Iako se tuberkuloza  može javiti u bilo kojem dijelu tijela, i ima mnogo različitih oblika ovaj članak ćemo posvetiti njenom najčešćem obliku – tuberkulozi pluća.

Postoji pogrešna percepcija da je tuberkuloza prošlost i da se više ne javlja.  Danas je takođe prisutna iako se o tome ne govori u dovoljnoj mjeri i sigurno će biti dio budućnosti.

Tuberkuloza je bolest siromašnih i ona se javlja u ekonomski nerazvijenim ili slabije razvijenim zemljama. Učestalost tuberkuloze je direktni pokazatelj ekonomskog i socijanog stanja jedne države !!

Uzrok: izazivač tuberkuloze  je bakterija Mycobacterium tuberculosis. Ona se prenosi pljuvačkom oboljelog i dospijeva u disajne puteve nezaražene osobe (kijanjem, kašljanjem, upotrebom ličnog pribora).  Da bi osoba obolila neophodno je da pored kontakta sa bakterijom ima i drugu predispoziciju – oslabljen imunitet, te se stoga tuberkuloza javlja kod teško bolesnih, siromašnih, neuhranjenih, hroničnih alkoholičara, bolesnika na hemoterapiji…

Simptomi koji se mogu javiti:

– visoka temperatura (39-40 stepeni C),

– gubitak apetita, malaksalost, anoreksija,

– uporni kašalj sa mogućim iskašljavanjem sukrvice,

– noćno preznojavanje,

– bol u grudima.

Dijagnoza se postavlja na osnovu

– kliničkog pregleda pulmologa,

– rendgen ili CT snimka grudnog koša,

– kožnog testa (tuberkulinske probe) ,

– uzimanja uzorka pljuvačke i zasijavanja na specijalne podloge za dokazivanje rasta bakterija.

 Liječenje nekomplikovane  tuberkuloze je upotrebom 2 ili 3 lijeka iz grupe antituberkuloznih lijekova koji se koriste minimalno 6 do 9 mjeseci.

Prevencija tuberkuloze se u našoj okolini vrši BCG vakcinama koje su obavezne u djetinjstvu.

Da bi se smanjila učestalost tuberkuloze neophodno je raditi na podizanju opšteg kvaliteta života građana a to podrazumijeva i kvalitet zdravstvene zaštite, socijalne zaštite,  ishrane, uslova stanovanja i mnogih drugih.

Borba protiv tuberkuloze ja zadatak društva, a ne samo obaveza zdravstvenih radnika!

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina