Tumori grlića materice, terapija

 

U ovom tekstu biće govora o liječenju i o mjerama ranog otkrivanja bolesti koje je najbitniji aspekt cjelokupne priče oko karcinoma grlića materice.

Terapija bolesti je određena stadijumom. Na osnovu ovoga, multidisciplinarni tim, konzilijarno se opredjeljuje za hiruršku, radio ili kombinaciju ove dvije terapije. U nultom stadijumu bolesti radi se hirurški zahvat, tzv konizacija I time je pacijentkinja u 100% slučajeva izliječena. Upravo je glavni cilj otkriti bolest u ovom najranijem stadijumu.

Ako su u pitanju viši stadijumi bolesti, a koji su još operabilni, radi se histerektomija(odstranjivanje materice), koja može biti jednostavna, I radikalna kad pored materice, hirurg uklanja ostatak unutrašnjih genitalija, regionalne limfne čvorove koji se analiziraju na Patologiji, pa se prema nalazu određuje stadijum bolesti I pravi procjena za zračenjem.

Ako se treba provesti zračenje, ono se radi u periodu od 3-6 mjeseci nakon operacije. Zračenje se odmah primjenjuje u nižim stadijumima bolesti ako operacija nije izvodiva. Kod uznapredovalih oblika, uključuje se zračenje I eventualno hemoterapija. Ako su prisutne metastaze, a u cilju poboljšanja kvaliteta života(palijativna njega), određuje se hemoterapija kod metastaza u pluća I jetru, odnosno zračenje kada su u pitanju kosti I mozak.

Praćenje:

Kontrole svakih 3-4 mjeseca u prve 2 godine, zatim dva puta godišnje do 5 godina. Nakon 5 godina jedanput godišnje do kraja života. Pretrage obuhvataju klinički pregled, Papa nalaz, ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk abdomena, lab.nalaze, pregled dojki, RTG g.koša, CT I MR preglede.

Dr Dragan Grublješić

 

 

 

Kategorije: Medicina