Dok su u začetku, tumori ne izazivaju nikakve tegobe kod bolesnika. Međutim, naš imuni sistem vrlo rano prepoznaje nenormalne tumorske ćelije i otpočinje borbu protiv njih.

Razvoj tumora je popraćen lučenjem tumorskih markera. Tumorski markeri su molekule koje se u većim koncentracijama, nego što je normalno, pojavljuju u krvi, mokraći i/ili tkivu bolesnika s određenim vrstama karcinoma. Tumorski markeri su proizvodi samog karcinoma ili imunog sistema kao odgovora na prisutnost karcinoma ili nekog dobroćudnog stanja.

Njihovo je mjerenje i identifikacija korisno je za dijagnozu, liječenje karcinoma i praćenje terapijskog uspjeha. U kombinaciji sa drugim pretragama, mjerenje tumorskih markera služi za:

  • prevenciju
  • dijagnostikovanje karcinoma ili posebnog tipa karcinoma,
  • planiranje odgovarajuće terapije,
  • određivanje prognoze bolesti
  • praćenje procesa ozdravljenja i uspjeha terapije nakon hirurškog zahvata, radioterapije ili hemoterapije.

 

Bez drugih dijagnostičkih metoda, mjerenje koncentracije tumorskih markera nije dovoljno za dijagnozu karcinoma, jer tumorski markeri mogu biti povišeni i kod osoba s određenim dobroćudnim stanjima.  Takođe nisu povišeni kod svake osobe koja boluje od karcinoma, posebno u ranim stadijima bolesti.

Mnogi tumorski markeri nisu specifični za jedan poseban oblik karcinoma već mogu biti povišeni kod više vrsta zloćudnih bolesti. Zbog toga tumorske markere treba razmatrati zajedno sa drugim kliničkim i laboratorijskim pregledima.

Karcinoembrijski antigen (CEA)

CEA prvi put prepoznat kod bolesnika s karcinomom debelog crijeva i do danas je ostao najvažniji pokazatelj te bolesti, posebno kad je u pitanju metastatska bolest.

Povišene CEA vrijednosti mogu se naći i kod niza drugih karcinoma uključujući melanom, limfom, karcinom gušterače, želuca, vrata maternice, bubrega, štitne žlijezde, jetre, jajnika, pluća i dojke.

Može se naći i u dobroćudnim stanjima kao što su ciroza, upalna bolest crijeva, hronična plućna bolest i upala gušterače. Povišen CEA se nalazi i kod 19% pušača

Alfa-fetoprotein (AFP)

Povišen AFP je jedan od najpouzdanijih pojedinačnih pokazatelja maligne bolesti koji je danas dostupan. AFP je važan za dijagnozu i praćenje terapije hepatocelularnog karcinoma (karcinoma jetre), tumora zametnih ćelija testisa i jajnika, a rjeđe je povišen kod karcinoma gušterače, želuca, debelog crijeva i pluća.

CA 125

Taj je antigen prisutan u 80% nemucinoznih karcinoma jajnika. Povećanje njegove koncentracije kod osoba s karcinomom jajnika često prati klinički tok bolesti. Nakon hirurškog liječenja ili hemoterapije njegova koncentracija se podudara s odgovorom na terapiju.

Povećana koncentracija CA 125 se može naći i kod drugih zloćudnih bolesti, uključujući: karcinom endometrijuma, gušterače, dojke, pluća i debelog crijeva, te za vrijeme menstruacije, trudnoće, endometrioze i drugih dobroćudnih ginekoloških i neginekoloških stanja.

CA 19-9

CA 19-9 je antitijelo usmijereno protiv ćelija karcinoma. Poviše vrijednosti ovih antitijela se nalaze kod: 20-40 % bolesnika s karcinomom želuca, 20-40 % bolesnika s karcinomom debelog crijeva i 70-93 % bolesnika s karcinomom gušterače.

Dobroćudna stanja koja mogu uzrokovati povećanje CA 19-9 su: upala žučnog mjehura, žučni kamenci, upala gušterače i ciroza jetre.

CA 15-3

Visoke vrijednosti CA 15-3 se nalaze kod uznapredovalog karcinoma dojke. Mjerenje njegove koncentracije se koristi za praćenje toka liječenja karcinomoma dojke. Karcinomi pluća, jajnika i prostate također mogu uzrokovati povišenje ovog markera, a isto tako i dobroćudne bolesti jajnika i dojke, endometrioza, upalna bolest karlice i hepatitis.

Humani horionski gonadotropin (HCG)

Koncentracija HCG povezana je s veličinom tumorske mase i zbog toga ima prognostičku vrijednost. HCG je vrlo osjetljiv tumorski marker. Povišen kod žena s vrlo malim tumorom. Za vrijeme liječenja gestacijske trofoblastne bolesti, HCG se mjeri svake sedmice.

Izliječenim ženama se savjetuje da doživotno kontrolišu vrijednosti HCG. HCG može biti povišen kod karcinoma dojke, pluća, testisa, jajnika, jetre, probavnog sistema.

PSA (prostata specifični antigen)

Povišene vrijednosti PSA mogu se naći u krvi muškaraca s dobroćudnim bolestima prostate kao što su prostatitis i adenom prostate, te kod karcinoma prostate.

Iako PSA ne može razlikovati dobroćudna od zloćudnih stanja, njegova povišena vrijednost ukazuje na potrebu obavljanja pregleda i dodatnih testova, posebno patohistoloških, kako bi se isključila ili potvrdila prisutnost karcinoma.

Povećane koncentracije PSA se nalaze kod oboljelih od karcinoma i do šest mjeseci prije kliničkih i drugih laboratorijskih nalaza, zbog čega se široko koristi u ranom otkrivanju bolesti. Vrijednosti PSA odgovara stadiju i volumenu karcinoma.

Mjerenje nivoa PSA se koristi i u praćenju terapije karcinoma. Ta se mjerenja vrše kroz duži period. Kod procjene stanja bolesnika, pored apsolutnih vrijednost PSA, analizara se postoji li trend njegovog porast ili smanjenja.

Dr Rajko Ćulibrk

Kategorije: Medicina