Vakcinacija je najefikasnija metoda za prevenciju i suzbijanja mnogih bolesti. Zahvaljujući vakcinaciji mnoge opasne bolesti su suzbijene, a neke poput velikih boginja su iskorijenjene.

Kako djeluju vakcine?

Vakcine se prije svega oslanjaju na sposobnost našeg sopstvenog organizma da se zaštiti od bolesti. Još su drevne civilizacije primjetile da osobe koje su već jednom prebolovale neku zaraznu bolest, ma koliko ona opasna bila, drugi put neće oboljeti. To se dešava zbog nevjerovatne sposobnosti našeg imuniteta da pamti. Svaki mikroorganizam je obložen kompleksnim hemiskim supstancama, takozvanim antigenima. Ovi antigeni stimulišu tačno jednu ćeliju našeg imuniteta. Nakon što ona prepozna ovo kompleksno jedinjenje, ona počine da se djeli i da se upušta u borbu sa mikroorganizmom. Ne postoji infekcija na našoj planeti, koju naš imunitet nije u stanju da pobjedi, pitanje je samo da li organizam može da izdrži dovoljno dugo da se naš imunitet pripremi za borbu. Jednom kada pobjedi infekciju, imunitet zadržava veći broj specifičnih ćelija koje se bore protiv mikroorganizma koji je uzrokovao bolest tako da pri sledećem susretu, naše tjelo je spremno za borbu i mikrobi bivaju uništeni prije nego naprave bilo kakvu štetu.

Vakcinacija u stvari predstavlja ubacivanje ovog kompleksnog hemiskog jedinjenja, ili ti antigena u naš organizam. Na taj način mi prevarimo naš sopstveni imunitet da pomisli da je napadnut od strane nekog mikroorganizma i on počne da priprema odbranu od napasnika. Tako da kada nas napadne pravi mikroorganizam, naše tjelo već ima spreman odgovor i brzo riješi problem.

Kada u tjelo ubacujemo samo antigene dobijamo mrtve vakcine. Ako to nije dovoljno da se isprovocira naš imunitet onda se ubacuju pravi živi mikroorganizmi samo mnogo oslabljeni i nesposobni da uzrokuju ozbiljnu bolest. Takve vakcine su žive vakcine. Ukoliko vakcina djeluje samo na jedan antigen onda je ona monovalentna, a ukoliko djeluje na više antigena onda se radi o polivalentnoj vakcini.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina