Vježbe za srce čuvaju i naš um

 

exercising-seniorsČini se da aerobne vježbe mogu više učiniti nego samo sačuvati naš kardiovaskularni sistem. Nova studija izvedena u Kanadi je pokazala da mogu očuvati naš um oštrim tokom starosti. Do ovog zaključka su došli kanadski naučnici koji su našli vezu između fitnesa i moždane funkije kod starije populacije.

Istraživači sa Univerziteta u Montrealu, predvođeni dr Claudine Gauthier, su saopštili rezultate svog istraživanja u magazinu Neurobiologija starenja.

Naime arterije u našem tijelu gube na elastičnosti i postaju krute kako starimo. Taj proces prvo počinje u aorti, glavnom krvnom sudu koji izlazi iz srca, a zatim dolazi do mozga. Zaista, gubitak elasticiteta može da doprinese smanjenju moždanih funkcija koje se dešava u odprilike isto vrijeme. Starija populacija sa elastičnijim arterijama, je pokazala bolje rezultate na testovima inteligencije.

Dr Gauthier i njene kolege su istraživale populaciju starijih građana i našli da oni sa elastičnijim aortama i boljom fizičkom kondicijom pokazuju bolje rezultate na mentalnim testovima. Naime radili su istraživanje na dvije grupe građana, na 31 osobi između 18 i 30 godina i 54 osobe između 55 i 75 godina.

Uporedili su rezultate ne samo između ove dvije grupe, nego i rezultate unutar grupe. Subjekti su prvo radili testove fizičke sposobnosti na mašinama za vježbanje gdje se mjerila njihova fizička spremnost, a zatim su radili testove za provjeru mentalnih sposobnosti. Subjekti su takođe prošli tri pregleda magnetnom rezonancom (MRI): jedan je mjerio protok krvi u mozak, drugi je mjerio moždanu aktivnost tokom mentalnih testova, a treći je mjerio elastičnost aorte. Dr Gauthier ovako objašnjava rezultate:

“Sveukupno ovi rezultati podržavaju hipotezu da životni stil koji spječava gubitak elasticiteta arterija, sprječava progresivno cerebrovaskularno oštećenje i rezultira u očuvanim mentalnim sposobnostima u poznim godinama života”, rekla je dr Claudine Gauthier.

Dr Stevica Prolić

Kategorije: Medicina